Australija osvojila treće mjesto
Australci ipak mogu biti zadovoljni

Završnica Svjetskog kupa

Australija osvojila treće mjesto

M. Maksimović

Reprezentacija Australije je nastup na ovogodišnjem Svjetskom kupu zaključila na trećem mjestu. U susretu poraženih polufinalista Australija je bila bolja od Walesa 21:18.

Australci su utakmicu otvorili odlično, esej Berricka Barnesa, zaključen uspješnim pretvaranjem
Jamesa O'Connora za početnih 7:0. Wales je preko Jamesa Hooka smanjio na 7:3. Na isteku tridesete minute O'Connor nije pogodio penalty kick,baš kao ni Leigh Halfpenny na drugoj strani osam minuta kasnije.

Velšane je u 49 minuti vratio Shane Williams, ali Hook ne pogađa pretvaranje. James O'Connor je u nastavku osigurao šest poena, tri je dodao Berrick Barnes pa je Australija u 70 minuti vodila 16:8. Stephen Jones je vratio nadu dvije minute kasnije,  ali je sve bilo riješeno polaganjem Bena McCalmana za 21:11.

Do kraja utakmice Velšani su su uspjeli smanjiti zaostatak na konačnih 21:18 zahvaljujući Leighu Halfpennyju i njegovom eseju, odnosno pretvaranju Stephena Jonesa.

Australija posljednji put osvojila Svjetski Kup 1999.godine, nakon čega su 2003.godine izgubili u finalu. Prije četiri godine u Francuskoj završili su svoj nastup u četvrtfinalu. Velšani su svoj najbolji rezultat u istoriji ostvarili baš na Novom Zelandu 1987.godine kada su bili treći, ovaj put su se morali zadovoljiti četvrtim mjestom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.