Baho: Došli su divlji da otjeraju pitome

Nakon Simposara

Baho: Došli su divlji da otjeraju pitome

Sportski simpozij Simposar i ove je godine premašio očekivanja, a ovaj je stručno-sportski događaj u glavni grad Bosne i Hercegovine doveo plejadu velikih sportskih imena.

Direktor Simposara, proslavljeni bh. sportski novinar Sabahudin Topalbečirević za SportSport.ba je podijelio impresije održavanja sportskog simpozija.

"Sa puno entuzijma, želje, volje, iskrenog srca prije nekih 15 mjeseci sam krenuo u pustolovinu koja se zove Simpozij sporta u BiH. Grozna sportska slika naše države i glavnog grada, nevjerovatan "upad" u sportske saveze, organizacije, klubove osoba malog znanja, nestručnosti i sumnjivog morala natjerale su me da nešto pokušam da uradim. Krenuo, molio, moljakao, kucao na desetine vrata da pomognu od državnih institucija do privatnih firmi koje se prse da vole sport i žele da pomognu".

"Samo ja znam, moja duša, moja porodica i mali krug prijatelja šta smo sve prošli, koliko je sujete na ovim našim prostorima, koliko je te proklete ljubomore koja će uništiti mnoge, a da oni toga nisu ni svjesni. Imali smo prije 30 i kusur godina prvake Evrope u košarci, KK Bosna i Jedinstvo Aida, u rukometu Borac Banja Luka. Imali smo šampione Jugoslavije u skoro svim sportovima, imali smo olimpijadu i na kraju imali smo ljude...

"Nisam jugonostalgičar, ma kakvi, volim BiH kao malo ko i nemam potrebe da to dokazujem. Ali... Otvorim ljudima vrata, tri mjeseca se vrti po medijima da je ulaz slobodan, proklete sujete kažu: 'zašto nam nista poslali pozivnicu"? U samom Sarajevu jedan igrač Želje ne želi da dođe jer će pobogu biti jedan igrač Želje sa kojim on ne priča. Isto tako i sa Sarajevom. Njih 5,6 ne dolazi jer će doći oni iz 2007 itd,itd. Strašno".

"Gospodin Neven Spahija,čovjek koji je trenirao Makabi, Fenerbahče, našeg Mirzu Teletovića u Kahi Laboral, reprezentaciju Hrvatske dođe i drži predavanje a niti jedna škola košarke sem par pojedinaca ne dođe da sluša. Isto je tako sa Igorem Štimcem, našim Predragom Pašićem ili da ne kažem sa francuskim asom Tiganom. Ne, pojedinci iskoriste samo priliku da se zezaju sa prezimenom francuskog asa koji je došao kao prijatelj Bosne,koji je otišao da vidi i Tunel spasa ali "ko je Tigana". Licemjerni, na žalost pokazuju svoje pravo lice i zato sport umire u Bosni. Došao je Mateo Beusan, održao briljantno predavanje, jel mislite da su došli suci iz NS BiH da čuju, da vide na djelu sve što Uefa nudi?".

"Ne, kao da naši suci sude pobogu Ligu prvaka, Euroligu... Jedan se momak pojavio u zadnjih 20 godina. Alečković. Ali, vjerovatno sad i on misli da već može suditi finale svjetskog prvenstva. Neven Spahija kaže: Imam 50 godina i još uvijek učim, imao sam mentore i na ovom simpoziju sam svašta naučio. Zato čovjek i uspijeva, skroman, vrijedan, nije mu bilo mrsko da dođe, oduševio se našim ljudima i Pašićem kojeg je kako kaže uvijek volio, sa našim legendama Muzurovićem i Muftićem. Neću dalje da pišem o ovim stvarima, ali sam tužan zbog odnosa onih koji su zauzeli pozicije, čuvaju ih i u isto vrijeme se kriju, zakazuju neke sastančiće samo da ne prisustvuju simpoziju. Taština nas je uništila ona će nam na kraju skroz doći glave. Želio bih da se zahvalim svima koji su pomogli jednu ovakvu manifestaciju, a za sve na njihovu žalost sujetne i nezrele, bilo je fenomenalno".

"Fuad Muzurović, Vedin Musić, Neno Marković, Refik Muftić, Samir Avdić, Said Ćolpa, Harun Mahmutović, Elvir Bolić, Damir Mrsić, Muhamed Konjić i mnogi mnogi drugi su uživali, na kraju smo i zapjevali, ali vjerujte Bosna i Hercegovina još dugo neće imati prvake, još dugo ćemo čekati olimpijsku medalju, a moliti Boga da nam se nogometna reprezentacija plasira na Svjetsko prvenstvo. Iako bi se moglo reći da sam sebe ranjavam ovim dijelom istine sa simpozija ima i ona druga a to je da sam uspio da okupim elitu i da udarim temelje jednom velikom sportskom događaju kako rekoše kolege iz Hrvatske. Pustiću male ljude da raspravljaju o drugim malim ljudima i stvarima. Veliki ljudi raspravljaju o viziji i budućim pobjedama."

"Gledam ovog novog golf igrača što je potpisao za Nike 250 miliona dolara težak sponzorski ugovor. Svaka riječ i sve je napravljeno kako bi Nike kao brend bio povezan sa nekim ko je pozitivan, uzoran i inspiriše druge. Zamisli da ima SimpoSar sponzora kao Nike... ne bi dali da izađe u press nešto mimo komentara i fokusa na uspjeh. Svijetlo bi strogo usmjerili na one koji su bili, i one koji tek treba da dođu. Hvala Bogu, o meni i SimpoSaru su svi pisali i vidjeli uspjeh. čak se nisu ni usudili reći neku kritiku jer je javno mijenje bilo uz tebe. Sport je bio uz mene".

"Ja idem dalje, ako Bog da ako budem mogao, ali odustati neću. Ali ako odustanem kojim slučajem znajte da nam ne daju, i kao što reče veliki gospodin koji nam je iz Dohe došao u Sarajevo da predaje, legendarni doktor Popović, došli su divlji da otjeraju pitome. I polako, ali sigurno uspjevaju u tome. Samo što još ne znaju kako je to kad pitomi polude. Pozdrav, Vaš Sabahudin Topalbećirević".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije