Basso se vratio kao veliki pobjednik
Basso ponovo pobjednik nakon 2006.godine

Završen Giro d'Italia

Basso se vratio kao veliki pobjednik

M. Maksimović

Talijan Ivan Basso, član ekipe Liquigas pobjednik je ovogodišnjeg izdanja biciklističke utrke Giro d'Italia. Basso je profesionalac od 1999.godine, a pobjeda na Giru je stigla kao prva velika nakon dvogodišnje suspenzije zbog dopinga.

Basso je stradao u ''operaciji Puerto'' koja je sprovedena nakon što je policija  još tamo u maju 2006.godine u Madridu i Saragosi pronašla anaboličke steroide, opremu za transfuziju krvi preko 200 kesa sa krvlju. Basso je suspendovan dvije godine, lani se vratio u Japanu, a samo godinu dana kasnije po drugi put je u svojoj karijeri pobjednik Gira. Prvi put je bio 2006.godine kada je cilj bio u Milanu, danas ispred Amfiteatra u Veroni.


Posljednja etapa na ovogodišnjem Giru je bila rezervisana za kronometar dug 15,3 km, a pobjedu je ostvario Šveđanin Gustav Erik Larsson ispred Talijana Marca Pinottija i Kazahstanca
Aleksandrea Vinokourova. Basso je na kraju imao skoro dvije minute više od Španjolca Davida
Arroya, dok je treći bio Talijan Vincenzo Nibali (+2:37). Veliki broj navijača je da oduševljenjem pozdravio trijumf Bassa, koji su možda tako na najbolji način zaboravili doping aferu.


Rezultati 21.etape:
1.Gustav Erik Larsson  (Šve,SAX) 20:19
2.Marco inotti  (Ita,THR) + 0:02
3.Alexandre Vinokourov  (Kaz,AST) + 0:17
4.Cadel Evans  (Aus,BMC) + 0:22
5.Vincenzo Nibali  (Ita,LIQ) + 0:23
6.Ignatas Konovalovas  (Lit,CTT) + 0:23
7.Bradley Wiggins (VB,SKY) + 0:29
8.Cameron Meyer  (Aus,GRM) + 0:32
9.Michele Scarponi  (Ita,AND) + 0:35
10.Tom Stamsnijder  (Hol,RAB) + 0:37

Ukupni poredak:
1.Ivan Basso (Ita, Liquigas) 87h44:01
2.David Arroyo (Špa, Caisse d'Epargne) +1:51
3.Vincenzo Nibali (Ita, Liquigas) +2:37
4.Michele Scarponi (Ita, Androni Giocattoli) +2:50
5.Cadel Evans (Aus, BMC) +3:27

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.