Ponos države - momci rođeni za medalje: Sjedeća odbojka najsvjetlija tačka bh. sporta

24 godine - 24 medalje

Ponos države - momci rođeni za medalje: Sjedeća odbojka najsvjetlija tačka bh. sporta

H. Zilić

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci osvojila je bronzanu medalju za Paraolimpijskim igrama u Tokiju, a u borbi za odličje savladali smo Brazil sa 3:1, po setovima 23:25, 25:19, 25:18 i 25:11. 

Ovo je bila ukupno 24 medalja za naše momke sa velikih takmičenja i treba se dobro "zaroviti" u sportske knjige da se pronađe podatak koja je još reprezentacija ovako dominantna u kolektivnim sportovima.

Po broju medalja možda ima neka od selekcija, ali ne i u krtakom vremenskom intervalu. Naime, Zmajevi su od 1997. do 2021. godine osvojili 24 medalje u 24 godine, što znači da u prosjeku svake godine donose medalju sa velikih takmičenja što je podatak za duboki naklon.

Naša selekcija ima 12 medalja sa prvenstava Evrope od čega je devet zlatnih, jedna srebrena i dvije bronzane. Na Svjetskim prvenstvima uzeli smo šest medalja, a u pitanju su tri zlatne, dvije srebrene i jedna bronzana.

Dominaciju smo potvrdili i na Paroalimpijskim igrama. Debitovali smo u Sidneyu 2000. godine, a od tada smo sa svake Paroalimpijade donosili medalje. U riznici imamo dvije zlatne, tri srebrene i jednu bronzanu medalju.

Da rezimiramo - reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci na velikim takmičenjima osvojila je 14 zlatnih, šest srebrenih i četiri bronzane medalje.

Sigurni smo da će se ovaj niz nastaviti, a u Tokiju su još jednom pokazali da su najsvjetlija tačka bh. sporta.

Top Komentari

Mepa
To su sinovi Bosne. Ono kad sportisti kazu ostavljaju srce na teren, ovi momci su za drzavu pored srca da li i djelove tijela. Duboki naklon nasi heroji!
10 0
adonii
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi