BiH traži najbolje pilote papirnatih aviona!

Red Bull Paper Wings kvalifikacije

BiH traži najbolje pilote papirnatih aviona!

Sponzorski tekst

Nema kerozina, nema motora, ali imaju pilote i lete! Desetine hiljada aviona od papira i ove godine vinut će se u nebo širom svijeta, a samo najbolji iz nacionalnih Red Bull Paper Wings kvalifikacija doletjet će do svjetskog finala koje će se u maju održati u austrijskom Hangaru-7 u Salzburgu gdje su izloženi eksponati nekih od najspektakularnijih letjelica na svijetu.

Žiri će i ovaj put ocjenjivati najduže vrijeme letenja, najveću razdaljinu i akrobatsku vještinu, a iako zvuči jednostavno, nije. Zbog toga preporuka organizatora studentima je da već sada krenu sa pripremama.

Novost ovogodišnjeg takmičenja je ta što će kategorija “Akrobatska vještina” biti realizirana online. Studenti su pozvani da o tome snime i kratki Instagram video, a sve informacije o tome mogu se pronaći na zvaničnoj stranici takmičenja.

Također, ove godine studenti imaju mogućnost “letačke vještine” dići na novi nivo tako što će instaliranjem aplikacije moći naučiti kako ispravno presaviti papirnate avione, pratiti sve rezultate, ali i takmičiti se u zabavnoj igri koja će im povećati šanse da, ukoliko završe kao nabolje rangirani, osvoje posebno Red Bull Air Race vikend iskustvo zajedno sa pobjednicima u glavne tri kategorije.

Bh. kvalifikacije već 21. februara otvara Banja Luka u sportskoj dvorani studentskog centra Nikola Tesla koja se nalazi u kampusu, potom je na redu Tuzla 26.2. (univerzitetska sala). Zatim slijede takmičenja u Mostaru 6.3. (Sportska dvorana Sjeverni logor - Univerzitet Džemal Bijedić), Sarajevu 14.3. (Sportska dvorana Grbavica) te Istočnom Sarajevu 21.3. 2019. (Sportska dvorana Peki, Pale).

Najbolji piloti papirnatih aviona sa bh. kvalifikacija imat će priliku svoje umijeće pokazati na državnom finalu krajem marta, a najbolji iz sve tri takmičarske kategorije će imati priliku predstavljati BiH na velikom svjetskom finalu u Austriji.

BiH je, podsjećamo, na velikom svjetskom finalu u austrijskom Salzburgu imala predstavnike četiri puta, a najveći uspjeh 2012. ostvario je Almir Kišija sa drugim mjestom u kategoriji “Najduža razdaljina”, dok je peto mjesto u disciplini “Najduže vrijeme” ostvario Vladimir Stanić.

Sve informacije o pravilima, prijavama, aplikaciji, kao i samom takmičenju, možete pronaći na zvaničnoj stranici https://paperwings.redbull.com/ba-bs/

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi