Boonen dostigao De Vlaemincka

Četvrta pobjeda, druga zaredom na utrci Paris-Roubaix

Boonen dostigao De Vlaemincka

M. Maksimović

Belgijanac Tom Boonen (Omega Pharma-Quickstep) pobjednik je ovogodišnjeg, 110. izdanja najveće jednodnevne biciklističke utrke na svijetu, Paris-Roubaixa vožene u dužini od 258 kilometara. 

Boonenu je ovo četvrta pobjeda u "Sjevernom paklu" čime je izjednačio rekord zemljaka Rogera De Vlaemincka iz 70-ih godina prošlog vijeka koji je do sada bio jedini četverostruki pobjednik. 

 

 

Istovremeno je Boonen postao prvi biciklist u istoriji koji je slavio dva puta u istoj godini na dvije najprestižnije jednodnevne utrke, Ronde Van Vlaanderen i Paris-Roubaix koje se održavaju u razmaku od samo sedam dana. To mu je uspjelo 2005. i 2012. godine.Boonen je slavio u Roubaixu 2005, 2008, 2009 i 2012. godine, a De Vlaeminck 1972, 1974, 1975 i 1977.

 

 

Današnju pobjedu je Boonen ostvario na način na koji pobjeđuju samo najbolji. Alessandro Ballan i Filippo Pozzato su bili naprijed u grupi zajedno sa Boonenom, Nikijem Terpstrom, ali su taktizirali puštajući Francuza Sébastiena Turgota, pa im je pobjegao Boonen.

 

 

Boonen je 55 kilometara prije cilja krenuo u solo-napad kojega nije mogao pratiti niti jedan od njegovih konkurenata, te je ciljem prošao u vremenu od 5:55.19 sati, minutu i 39 sekundi ispred drugoplasiranog Francuza Sebastiena Turgota (Europcar) i trećeg Talijana Alessandra Ballana (BMC).

 

 

Paris-Roubaix je jedna od najvećih jednodnevnih utrka u svijetu biciklizma i vozi se od 1896.godine kada je prvu pobjedu ostvario Nijemac Josef Fischer. Utrka starta u Compiègneu 60.kilometara sjeverno od Pariza, a završava u Roubaix.Svakako najzanimljiviji dio predstavlja dionica od 70 kilometara 

kocke u Troisvillesu.

 

 

Rezultati utrke:

1.Tom Boonen (Bel,Omega Pharma-Quickstep) 5:55:22 

2.Sébastien Turgot (Fra,Team Europcar) + 1:39 

3.Alessandro Ballan (Ita,BMC Racing Team)  

4.Juan Antonio Flecha Giannoni (Spa,Sky Procycling)  

5.Niki Terpstra (Hol,Omega Pharma-Quickstep)  

6.Lars Boom (Hol,Rabobank Cycling Team)  1:43 

7.Matteo Tosatto (Ita,Team Saxo Bank) + 3:31 

8.Mathew Hayman (Aus,Sky Procycling)  

9.Johan Vansummeren (Bel,Garmin - Barracuda)  

10.Maarten Wynants (Bel,Rabobank Cycling Team) 

 

 

 

 

 

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.