Cambridge pobjedio Oxford
Cambridge slavio nakon 2007. godine

Održana 156.utrka osmeraca

Cambridge pobjedio Oxford

M. Maksimović

Veslači Cambridgea pobijedili su svoje rivale s Oxforda u 156. tradicionalnoj utrci osmeraca koja se održava na rijeci Temzi,  te sada vode sa 80-75 u pobjedama uz jednu utrku koja je završila bez pobjednika.

Pobjednički osmerac je 6.8 kilometara dugačku stazu od Putneya do Mortlakea svladao za 17:35 minuta pobijedivši svoje suparnike za jednu i pol dužinu čamca. Ovo je prva pobjeda čamca Cambridgea nakon 2007. godine i dvije uzastopne pobjeda Oxforda.

Utrka osmeraca je jedan od najvećih sportskih događaja u velikoj Britaniji, a istorija kaže da je sve krenulo još davne 1829. godine razgovorima dvojice prijatelja Charlesa Merivala s Cambridgea i njegovog imenjaka Wordswortha, studenta Oxforda. Prijateljska prepucavanja završila su tako što je Oxford poslao pismo Cambridgeu u kojem ih izaziva na veslački dvoboj na Henleyu na Temzi u Oxfordshireu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.