Cameron Naasz i Amanda Trunzo dominirali na domaćem terenu u Bostonu

Red Bull Crashed Ice

Cameron Naasz i Amanda Trunzo dominirali na domaćem terenu u Bostonu

E. Čaušević

Prošlog vikenda na stadionu Fenway Park u Bostonu održana je Red Bull Crashed Ice utrka, na kojoj su, nošeni velikom podrškom domaće publike, pobjede odnijeli američki predstavnici Cameron Naasz i Amanda Trunzo, čime su se oboje približili osvajanju titula za sezonu 2018/19.

Bila je ovo prva Red Bull Crashed Ice utrka održana na stadionu, a izbor je pao na čuveni Fenway Park, dom jednako čuvenih Boston Red Soxa i najstariji stadion američke profesionalne bejzbol lige. Na Fenwayu je za ovu priliku podignuta 350 metara duga staza od vještačkog leda, na kojoj su takmičari imali idealne uslove da demonstriraju svoju vještinu i hrabrost u najbržem sportu na klizaljkama, dostižući brzine od 80 km/h.

Utrka je protekla u znaku dvoje američkih takmičara, Camerona Naasza i Amande Trunzo. Naasz, prvak iz sezona 2016 i 2017, opravdao je ulogu favorita i glatko došao do pobjede. U finalnoj utrci protivnici su mu bili Scott Croxall (Kanada), Luca Dallago (Austrija) i Tristan Dugerdil (Francuska). Amerikanac je suvereno vodio od starta do cilja, dok je Dallago u foto-finišu preoteo drugo mjesto Croxallu, koji se morao zadovoljiti trećom pozicijom.

„Bilo je odličnih utrka, a publika je bila nevjerovatna. Nadam se da ćemo u budućnosti imati mnogo više ovakvih takmičenja. Volim ovu stazu, jako je tehnički zahtjevna i ima neke jako nezgodne karakteristike, tako da je baš po mom ukusu“, izjavio je pobjednik.

Naasz je ovom pobjedom ponovo preuzeo vodstvo u ukupnom poretku, a imao je sreću da su njegovi glavni suparnici u borbi za titulu podbacili: Kyle Croxall (Kanada) je ispao u osmini finala i takmičenje okončao na neslavnom 30. mjestu, dok je Mirko Lahti (Finska) izbačen u četvrtfinalu i završio kao 13.

U konkurenciji žena, Amanda Trunzo je također dominirala i došla do treće pobjede iz isto toliko Red Bull Crashed Ice utrka ove sezone. Iza sebe je u finalu ostavila Myriam Trépanier (Kanada) na drugom, Tamaru Meuwissen (SAD) na trećem i Anaïs Morand (Švicarska) na četvrtom mjestu.

Ipak, dvostruka prvakinja Jacqueline Légère (Kanada), koja je u Bostonu bila peta, zadržala je vodstvo ispred Trunzo u ukupnom poretku Svjetskog prvenstva u ice cross spustu, zahvaljujući bodovima osvojenim u ATSX 250 i ATSX 500 utrkama. Za razliku od Red Bull Crashed Ice utrka, koje pobjednicima donose po 1000 bodova, ATSX 250 i ATSX 500 su takmičenja nižeg ranga i - kao što ime kaže - nose po 250 odnosno 500 bodova, ali koji znaju biti itekako korisni, kako se pokazalo.

Do kraja prvenstva preostale su još dvije ATSX 500 utrke, u Mont du Lacu (SAD) i La Sarreu (Kanada), na kojima će biti odlučeno pitanje prvaka i prvakinje. Stanje u ukupnom poretku u obje kategorije je više nego neizvjesno: petoricu prvoplasiranih muškaraca dijeli tek 300, dok je razlika između prve tri dame 125 bodova.

Stanje u ukupnom poretku Svjetskog prvenstva u ice cross spustu:

Muškarci: 1. Cameron Naasz (2250); 2. Scott Croxall (2150); 3. Kyle Croxall (2125); 4. Luca Dallago (2028,75); 5. Mirko Lahti (1987,5).

Žene: 1. Jacqueline Legere (2350); 2. Amanda Trunzo (2250); 3. Anaïs Morand (2225).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi