Camille Muffat srušila svjetski rekord

U finalu na 400 slobodno

Camille Muffat srušila svjetski rekord

M. Maksimović

Osam kompleta medalja je podijeljno trećeg dana EP u malim bazenima u francuskom Chartresu.Domaćini su osvojili tri zlata, dva su Mađarska, dva idu u Italiju. Laszlo Cseh je u tri dana uzeo tri zlata, baš kao i njegova zemljakinja Katinka Hosszu. Ipak za rezultat dana pobrinula se Francuskinja Camille Muffat.

Muffat je u finalu na 400 metara slobodno srušila svjetski rekord Britanke Joanne Jackson iz Leedsa 2009.godine. Britanka Jackson je tada postavila vrijeme 3:54.92, koje je srušila Muffat sa sedam stotnki.Muffat je slavila u vremenu 3:54.85, što je brže i od evropskog i od rekorda prvenstva.Drugo mjesto je pripalo Dankinji Friis sa 3:58.85, a treće još jednoj Francuskinji Coralie Balmy (3:59.80).

 

Hosszu je još prvog dana postala prvakinja na 200 mješovito i 200 leptir, a treće zlato je osvojila 

u subotu na 100 mješovito.U finalu je pobjedila zemljakinju Zsuszannu Jakabos i Britanku Slobhan - Marie O'Connor.O'Connor je prva okrenula na 50 metara, ali nije izdržala do kraja. Hosszu je slavila sa 58.83.

 

Laszlo Cseh je sjajnom završnicom u posljednjih 100 metara stigao do zlata na 200 leptir.Na 50 metara je bio četvrti, na 100 metara peti, međutim u završnici je bio nezaustavljiv, do zlata je stigao sa 1:52.11.Danac Bromer je kasnio sekundu i 27, Holanđanin Verlinden sekundu i 36. 

 

Prvo final u subotu bilo je ono na 1500 metara slobodnim stilom. Tu je najbolji bio Talijan Gregorio Paltrinieri sa 14:27.78. ukrajinac Frolov je sa 14:30.87 stigao do srebra, Francuz Pannieri do bronce sa 14:41.97.

 

Drugo zlato za Italiju trećeg dana, osigurao je Fabio Scozzoli na 50 prsno. U izjednačenoj utrci, Norvežanin Hetland je zaostao svega dvije, a Slovenac Dugonjič šest stotinki. Što se tiče domaće selekcije nakon zlata na 400 slobodno, osvojeno je zlato na i 50 leđno (Laure Manaudou) i mješovite štafete na 4x50 slobodno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.