Cancellari kronometar
Fabian Cancellara

Poečo Tour d France

Cancellari kronometar

M. Maksimović

Prologom dugim 8.9 kilometara kroz Rotterdam, danas je startalo 97. po redu izdanje najveće
biciklističke utrke na svijetu, Tour d France. Ovo je prvi put da Tour startuje iz Holandije nakon 1996.godine, a pred biciklistima je ukupno 20 etapa, ili velikih 3.596 kilometara.

Nakon tri sedmice, već uobičajno Tour će završiti 25.jula u Parizu. Ono što karakteriše ovogodišnji Tour su planinske etape, ukupno njih šest, a ove godine će svećano obilježiti stotinu godina od prvog prolaska Toura kroz Pirineje. Od šest planinskih etapa tu su dva zahtjevna uspona na legendarni Col du Tourmalet. S obzirom da je Tour startao u Holandiji,

Prve tri etape se voze u Holandiji odnosno Belgiji, sa posebnim akcentom na treću etapa u kojoj će se voziti dijelom po stazi koju ljubitelji ovog sporta poznaju iz utrke Paris—Roubaix u kojoj se vozi po klasičnoj kocki, ovaj put će se voziti 13.2 kilometra.

Današnji kronometar je pripao Švicarcu Fabianu Cancellari vozaču Saxo Banka. Cancellara je trostruki svjetski prvak na kronometru, zlatni iz Pekinga, čovjek koji iza sebe ima pet etapnih pobjeda na Touru.Danas je kronometara u Rotterdamu odradio za ravno deset minuta, dok je Nijemac Tony Martin zaostao deset sekundi, a treći Britanac David Millar dvadeset. Lance Armstrong je završio na vrlo dobrom četvrtom mjestu sa 22 sekunde zaostatka.


Rezultati 1.etape:
1.Fabian Cancellara (Švi,Saxo Bank)  0:10:00
2.Tony Martin (NJE, Columbia) + 0:10
3.David Millar (VB,Transitions) + 0:20
4.Lance Armstrong (USA,Radioshack) + 0:22
5.Geraint Thomas (VB,Sky) + 0:23
6.Alberto Contador Velasco (Špa, Astana) + 0:27
7.Tyler Farrar (USA,Transitions) + 0:28
8.Levi Leipheimer (USA, Radioshack) + 0:28
9.Edvald Boasson Hagen (Nor,Sky) + 0:32
10.Linus Gerdemann (Nje,Milram) + 0:35

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.