Cavendish neuhvatljiv
Ulazimo u samo završnicu Toura

Peta pobjeda sjajnog sprintera

Cavendish neuhvatljiv

M. Maksimović

Britanski biciklist Mark Cavendish pobjednik je 19. etape Tour de Francea, koja je u dužini od 178 kilometara vožena od Bourgoin-Jallieua do Aubenasa.

Tako je Cavendish potvrdio još jednom da je najbolji sprintet svijeta, jer ova današnja pobjede bila je njegova ukupno peta ove godine na Touru. Kada se ovom broju dodaju četiri prošlogodišnje etapne pobjede, Cavendish je pretekao Barryja Hobana najuspješnijeg Britanca sa osam etapnih pobjeda. Cavendish je danas slavio iako je u jednom trenutku izgledalo
da će Alessandro Ballan i Julian Lefevre odlučiti pobjednika, jer su oni uspjeli pobjeći nakon odvoženih 110 kilometara.


Međutim ni danas kao ni predhodnih dana ''bjegunci'' nisu izdržali, ''pali'' su pred samim ciljem što je iskoristio Cavendish. Vodeći u ukupnom poretku, Alberto Contador je ciljem prošao kao 24. dok je Lance Armstrong bio 12.

U ukupnom poretku i dalje Contador čvrsto drži prvo mjesto, ima 4 minute i 11 sekundi ispred Andya Schlecka. Sutrašnja etapa i uspon na na pakleni Mont Ventoux bi trebali dati odgovor na pitanje ko je pobjednik ovogodišnjeg Toura, iako realno gledajući samo nekim čudom Contador može ostati bez pobjede.

Rezultati 19.etape:
1.Mark Cavendish (GB,Columbia ) 3 sata 50 minuta 35 sekundi
2.Thor Hushovd (Nor,Cervelo)
3.Gerald Ciolek (Ger,Milram)
4.Greg Van Avermaet (Bel,Silence-Lotto)
5.Oscar Freire (Spa,Rabobank ) svi u istom vremenu


Ukupni poredak:
1.Alberto Contador (Spa,Astana) 77 sati 06 minuta 18 sekundi
2.Andy Schleck (Lux,Saxo Bank ) + 4.11
3.Lance Armstrong (US,Astana) + 5.21
4.Bradley Wiggins (GB,Garmin ) + 5.36
5.Andreas Kloeden (Ger,Astana ) + 5.38

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.