Cerićeva i Misimović vladari bh. sporta

Izbor najboljeg sportiste BiH u 2013.

Cerićeva i Misimović vladari bh. sporta

Edmir Škorić

Džudistkinja Larisa Cerić i fudbaler Zvjezdan Misimović proglašeni su za najbolje sportiste Bosne i Hercegovine za 2013. godinu. 

Ovo je odlučio stručni žiri Izbora najboljeg sportiste BiH kojeg tradicionalno već 13. godinu zaredom organizuju "Nezavisne novine" i Radio televizija Bosne i Hercegovine, a koji se svoju završnicu imao u ponedjeljak veče kada je u hotelu "Holiday" u Sarajevu održana manifestacija svečanog proglašenja.

Misimović je krunu najboljeg što je bh. sport ponudio u godini na izmaku zaslužio jer je sa fudbalskom reprezentacijom BiH ostvario dugo čekani san, plasman na veliko takmičenje pa će se "zmajevi" naredne godine naći u društvu 32 najbolje fudbalske selekcije svijeta na Mundijalu u Brazilu.

Fudbalskog mocarta i sjajnog vezistu mnogi su okarakterisali kao glavnu polugu i "mozak" bh. fudbalskog tima. Njegova kreativnost u igri često nas je znala ostaviti bez daha. Misimović je kvalifikacioni ciklus za Mundijal okončao sa pet golova i četiri asistencije. Odigrao je devet utakmica i na terenu proveo 773 minute. Rekorder je po broju nastupa u dresu BiH. Do sada ih je sakupio osamdeset i začinio ih sa čak 26 golova, pa je i drugi strijelac svih vremena odmah iza Džeke.

U užoj konkurenciji za titulu najboljeg sportiste su bili Misimović, Džeko i atletičar Hamza Alić, a žiri kojim je ove godine predsjedavao Dragan Marković, selektor rukometne reprezentacije BiH, kao laureata je proglasio Misimovića.

"Jedno od najvećih priznanja za jednog sportistu je kada ga u njegovoj zemlji proglase najboljim. Velika čast, priznanje, osjećaj ponosa, sreće i zadovoljstva, ali i velika obaveza za budućnost. To je naravno i potvrda mog rada i truda ne samo u 2013. godini već i kroz cijelu karijeru. Statua izbora najboljeg sportiste BiH zauzima posebno mjesto u vitrinama. Moram da priznam uvijek svake godine kada su održavane dosadašnje manifestacije Izbora sportiste razmišljao sam o tome, što mislim da je i normalno da priželjkuje svaki sportista i svojim radom teži tome“, kazao je Misimović kojem je nagradu za najboljeg sportistu uručio Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH koje je tradicionalno pokrovitelj ove manifestacije, a koji je ujedno bio i predsjednik Organizacionog odbora Izbora najboljeg sportiste BiH.

Larisi Cerić je ovo treći puta da je izabrana za najbolju sportistkinju. Prve dvije titule dobila je 2009. i 2010. a ove godine je višestruka šampionka BiH u kategoriji preko 78 kilograma osvojala medalje na gotovo svim takmičenjima na kojima je nastupala. Uzela je bronze na Mediteranskim igrama u Mersinu, grand priju u Rijeci a zlato je osvojila sjajnim nastupom na Evropskim kupovima u Sarajevu i Beogradu. Uspješnu godinu začinila je zlatom sa Evropskog univerzitetskog prvenstva u Portugalu.

Osim nje u užoj konkurenciji bile su još skijašica Žana Novaković i rukometašica Andrea Prusina.

“Zahvaljujem se porodici, Branislavu Crnogorcu, Arijani Jahi, mojim prijateljima i svima koji su me podržavali svih ovih godina. Ova nagrada svakako će mi biti podstrek i dodatni motiv za budućnost. Nadam se da ću svojim uspjesima opravdati ovo priznanje”, rekla je Cerićeva kojoj je priznanje uručio predsjednik žirija Marković.

Uz prisustvo mnogobrojnih zvanica iz svijeta sporta, političkog i javnog života BiH nagrade su dodijeljen u još 10 kategorija. Za najboljeg trenera proglašen je Safet Sušić, selektor fudbalske reprezentacije BiH a njegovi "zmajevi"su izabrani za najbolju ekipu. Sušić je legenda fudbala bivše Jugoslavije a sada će ga ljubitelji sporta u BiH pamtiti i kao selektora koji je po prvi put fudbalsku reprezentaciju BiH odveo na jedno veliko takmičenje. Nagradu koju je uručio Dragan Kovačević, izvršni direktor Hypo banke dd u Sušićevo ime preuzeo je Darko Ljubojević, potpredsjednik Fudbalskog/Nogometnog saveza BiH.

Nagradu u ime svojih kolega iz reprezentacije preuzeo je Misimović, a uručio mu je Damir Karamehmedović, član Uprave Raiffeisen banke. Moto Izbora najboljeg sportiste BiH je "Podrška sportistima" a u skladu s time i ove godine su dodijeljene nagrade najperspektivnijoj sportistkinji i sportisti a to su atletičarka Ivana Macanović i džudista Harun Sadiković. Nagrada za fer-plej ove godine otišla je Rukometnom savezu BiH koji je na Svjetskom prvenstvu za juniore u BiH, selekciji Konga ustupio opremu za nastup i pomogao im oko vize i novca za prevoz do naše zemlje. Ovu nagradu je uručila Aida Halilović, PR kompanije "M;tel". Nagrada za razvoj sporta u BiH takođe je otišla u ruke RS BiH za odličnu organizaciju SP za juniore što je nakon ZOI 1984. jedno od najvećih takmičenja održanih u BiH.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci po 12. put je proglašena za najbolju ekipu u sportu za invalide zahvaljujući odbranjenoj zlatnoj medalji na Evropskom prvenstvu a član ovog tima Safet Alibašić izabran je za najboljeg sportistu u sportu za invalide. Nisu zaboravljeni ni oni koji su svojim rezultatima i angažmanom ostali upisani u anale bh. sporta pa su dodijeljene dvije nagrade za životno djelo.

Ovogodišnji laureati su Boro Spasojević i posthumno Alojz Renić. Manifestacija proglašenja najboljih sportista direktno je putem TV-a prenosila BHT1 a u muzičkom dijelu manifestacije nastupili su članovi AKA-demije Pink Panter i Đorđe Jovančić. I ove, kao i prethodnih godina, parntneri manifestacije bili su Olimpijski komitet BiH i Ministarstvo civilnih poslova naše zemlje.

Alić miljenik publike

Bh. atletičar Hamza Alić koji je na Evropskom prvenstvu u Geteborgu osovjio srebrnu medalju u bacanju kugle, ovogodišnji je dobitnik Nagrade publike. On je u konkurenciji još 11 bh. sportista i sportistkinja na portalu www.nezavisne.com je sakupio 4.346 glasova ispred bh. plivačice Ivana Ninković, koja je sakupila 3.762 glasa i Zvjezdana Misimović sa 1.565 glasova.

AF EKO-FIS Vitez nagradio najbolje

Zvjezdan Misimović i Larisa Cerić dobili su i Time Sharing EKO– FIS Vlašić od pet godina. Oni će u narednih pet godina moći koristiti sedmodnevni aranžman u prelijepom Sportsko-rekreativnom kompleksu EKO-FIS Vlašić.

SVI DOBITNICI
2001. GODINA
NAJBOLJI SPORTISTA Hasan Salihamidžić (fudbal)
NAJBOLJA EKIPA Fudbalski klub Željezničar
NAJBOLJI TRENER Suad Ćupina (karate)

2002. GODINA
NAJBOLJI SPORTISTA Denis Muhović (karate)
NAJBOLJA EKIPA Šahovski klub Bosna
NAJBOLJI TRENER Amar Osim (fudbal)

2003. GODINA
NAJBOLJI SPORTISTA Lejla Ferhatbegović (karate)
NAJBOLJA EKIPA Muška karate reprezentacija BiH
NAJBOLJI TRENER Blaž Slišković (fudbal)

2004. GODINA
NAJBOLJI SPORTISTA Đorđe Paštar (kuglanje)
NAJBOLJA EKIPA Rukometni klub Izviđač
NAJBOLJI TRENER Mensur Bajramović (košarka)

2005. GODINA
NAJBOLJI SPORTISTA Markica Dodig (boćanje)
NAJBOLJA EKIPA Rukometni klub Izviđač
NAJBOLJI TRENER Mensur Bajramović (košarka)

2006. GODINA
NAJBOLJI SPORTISTA Enid Tahirović (rukomet)
NAJBOLJA EKIPA Rukometni klub Bosna
NAJBOLJI TRENER Halid Demirović (rukomet)

2007. GODINA
NAJBOLJI SPORTISTA Markica Dodig (boćanje)
NAJBOLJA SPORTISTKINJA Arnela Odžaković (karate)
NAJBOLJA EKIPA Rukometni klub Bosna
NAJBOLJI TRENER Zoran Mikeš (košarka)

2008. GODINA
NAJBOLJI SPORTISTA Memnun Hadžić (boks)
NAJBOLJA SPORTISTKINJA Lusija Kimani (atletika)
NAJBOLJA EKIPA Rukometni klub Bosna
NAJBOLJI TRENER Almedin Fetahović (boks)

2009. GODINA
NAJBOLJI SPORTISTA Edin Džeko (fudbal)
NAJBOLJA SPORTISTKINJA Larisa Cerić (džudo)
NAJBOLJA EKIPA Fudbalska A reprezentacija BiH
NAJBOLJI TRENER Miroslav Ćiro Blažević (fudbal)

2010. GODINA
NAJBOLJI SPORTISTA Nermin Potur (karate)
NAJBOLJA SPORTISTKINJA Larisa Cerić (džudo)
NAJBOLJA EKIPA Muška karate reprezentacija BiH
NAJBOLJI TRENER Suad Ćupina (karate)

2011. GODINA
NAJBOLJI SPORTISTA Amel Mekić (džudo)
NAJBOLJA SPORTISTKINJA Dragana Knežević (rukomet)
NAJBOLJA EKIPA Fudbalska reprezentacija BiH
NAJBOLJI TRENER Branimir Crnogorac (džudo)

2012. GODINA
NAJBOLJI SPORTISTA Mirza Teletović (košarka)
NAJBOLJA SPORTISTKINJA Ivana Ninković (plivanje)
NAJBOLJA EKIPA Košarkaška reprezentacija BiH
NAJBOLJI TRENER Aleksandar Petrović (košarka)

2013. GODINA
NAJBOLJI SPORTISTA Zvjezdan Misimović (fudbal)
NAJBOLJA SPORTISTKINJA Larisa Cerić (džudo)
NAJBOLJA EKIPA Fudbalska reprezentacija BiH
NAJBOLJI TRENER Safet Sušić (fudbal)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.