Četiri svjetska rekorda za kraj
Duje je u finalu pobjedio Mankoča

Završeno EP u malim bazenima

Četiri svjetska rekorda za kraj

M. Maksimović

Posljednjeg danaplivačkih takmičenja na Evropskom prvenstvu u 25-metarskim bazenima, gledali smo 12 disciplina. Ljubitelji plivanja su mogli uživati, ukupno su srušena četiri svjetska rekorda, u jednoj utrci, na 100 metara leđno dva plivača su oborila svjetski rekord.

Krenulo je od Mađara Daniela Gyurte na 200 metara leđno. on je srušio svjetski rekord u vlasništvu Christiana Sprengera (2:01.98), i malo je nedostajalo da se Gyurta spusti ispod 2:00, on je isplivao vrijeme 2:00.67. Srebrni je bio Rus Grigori Falko sa 1.83 sekunde sporijim vremenom od pobjednika, dok je Maxim Scherbakov išao 2:03.76


Nakon toga je olimpijska pobjednica, svjetska prvakinja i svjetska rekorderka, Federica Pellegrini popravila je vlastiti rekord iz Rijeke prošle godine,pa je tih 1:51.85, u Istanbulu u nedelju spustila na sjajnih 1:51.17. Evelyn Verraszto je završila kao druga, Femke Heemskerk kao treća.


I onda je stigla nevjerovatna utrka na 100 metara leđno. Dva Rusa Arkady Vyatchanin i Stanislav Donets su podijelila prvo mjesto i to na najbolji moguči način, svjetskim rekordom.Rekord koji je dan ranije postavio Vyatchanin 49.17, srušili su kasnije on i Donets koji su bili strašno brzi, pa je sad svjetski rekord iznosi 48.97. Bronca je ovdje pripala Wildeboer Faberu iz Španije.


Sjajna je bila utrka na 100 metara mješovito gdje je Slovenac Peter Mankoč lovio deseti naslov
evropskog prvaka zaredom, ali naletio na raspoloženog i za njega prebrzog Duju Draganju. Plivač iz Hrvatske je uzeo zlato sa 51.20, Rus Sergey Fesikov je srebrni sa 51.29, dok je tek treći završio Mankoč sa 51.52.


U ostalim finalima, Hannah Miley iz Velike Britanije je evropska prvakinja na 400 metara mješovito. Ova  20-godišnjakinja je slavila sa 4:25.66, dok je doš jedne medalje doplivala Inge Dekker.


Holanđanka je bez konkurencije najuspješnija takmičarka na ovom Evropskom prvenstvu. Nakon 50 delfin, 100 slobodno, 4x50 mješovito i 4x50 slobodno naslov evropske prvakinje osvojila i u finalu na 100 metara delfin. Dekker je slavila sa 55.74.


Nijemac Paul Biedermann je nakon 400 slobodno slavio i na 200 1:39.81, a njegova zemljakinja Caroline Ruhnau je na 100 prsno srušila srušila rekord evropskih prvenstava sa 1:04.9. Za još jedno zlato koje ide u Njemačku pobrinuo se Johannes Deibler na 50 delfin usput popravivši vlastiti rekord evropskih prvenstava za šest stotinki, sada je stao na 22.07.


Kod plivačica posljednje dvije finalne discipline bile su na 50 metara slobodno i 200 metara leđno. Na 50 slobodno je najbrža  bila Hinkelien Schreuder iz Holandije, na 200 leđno Francuskinja Alexianne Castel, s tim da je Schreuder postavila novi rekord evropskih prvenstava.


Evropsko prvenstvo je zaključeno utrkama štafeta 4x50 slobodno za plivače. Francuska je u sastavu Amaury Leveaux, Jeremy Stravius, David Maitre i Frederick Bousqet uzela zlato sa 1:22.96. Hrvatska je druga sa postavom Duje Draganja, Aleksej Puninski, Mario Todorović i Mario Delač, dok se broncom moraju zadovoljiti Italijani (Marco Orsi, Fererico Bocchia, Filippo Magnini i Luca Dotto).


Na kraju je najviše medalja osvojila Holandija, 14 ukupno, 10 zlatnih, Rusija je druga sa 21 medaljom i osam zlata, pa slijede Francuska, Njemačka, Mađarska.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.