Chris Froome osvojio Tour de Romandie

Nakon Wigginsa opet Britanac

Chris Froome osvojio Tour de Romandie

M. Maksimović

Britanac Chris Froome, član Team Skyja, pobjednik je ovogodišnjeg izdanja utrke Tour de Romandie. Froome je preuzeo vodstvo nakon prologa koji je vožen od  Le Châblea do Brusona. 

Tada je imao šest sekundi prednosti, koliko je Amerikanac Andrew Talansky zaostajao nakon tri etape. Slovenac Simon Špilak je bio najbolji u četvrtoj, pa se probio na drugo mjesto, 47 sekundi iza Froomea. U nedjeljnoj petoj i posljednjoj etapi, kronometru dugom 18.7 kilometara po Ženevi, slavio je Nijemac Tony Martin ispred Talijana Adriana Malorija i Froomea.

 

Na kraju je Froome slavio ispred Špilaka koji je zaostaoa 54 sekunde i Portugalca  Ruisa Alberta Farie Da Coste (+1:49). Chris Froome je naslijedio Bradleya Wigginsa koji je slavio prošle godine, nakon čega je osvojio Tour de France. Istu stvar je napravio Cadel Evans godinu dana ranije. 

 

 

Tour de Romandie, peta etapa (kronometar, 18.7 km):

1.Tony Martin (Nje, Omega Pharma) 21:07

2.Adriano Malori (Ita,Lampre) +0:16

3.Chris Froome (VB,Team Sky) +0:34

4.Lieuwe Westra (Hol,Vacansoleil) +0:36

5.Simon Špilak (Slo,Katuša) +0:41

 

Ukupni poredak:

1.Christopher Froome (VB,Team Sky) 19:24:51

2.Simon Špilak (Slo,Katuša) +0:54

3.Ruis Alberto Faria Da Costa (Por,Movistar Team) +1:49

4.Tom Danielson (SAD,Garmin) +1:54

5.Wilco Kelderman (Hol,Blanco) +2:03

 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.