Contador preuzeo žutu majicu
super zanimljiva 15.etapa

Nove promjene u vrhu poretka

Contador preuzeo žutu majicu

M. Maksimović

Francuz Thomas Voeckler Bbox Bouygues Telecoma pobjednik je vrlo uzbudljive 15.etape Toura nakon koje je došlo do promjene u ukupnom poretku. Voeckler je slavio ispred Talijana Alessandra Ballana (BMC) i Španca Aitora Pereza Arrieta (Footon - Serveto).

Alberto Contador je zaostao za pobjednikom dvije minute i 50 sekudni, a Andy Schleck kao 12. je ušao u cilj sa  tri minute i 29 sekundi lošijim vremenom. To znači da je Contador danas obukao žutu majicu i u sutrašnju etapu ulazi sa osam sekundi prednosti. 

Voeckler je sjajno odradio današnju etapu dugu 187.5 km od Pamiersa do Bagnères-de-Luchona, odvojio se posljednjih 30 kilometara i niti jednog trenutka njegovo vodstvo nije bilo ugroženo. Ballan i Perez su pratili koliko su mogli, ali su na kraju stigla u cilj sa sekundom i 20 stotinki zaostatka.

Iza Voecklerovih leđa se puno toga izdešavalo u samoj azvršnici etape. Andy Schleck je imao tehničkih problemao, spao mu je lanac a svoju priliku je iskoristio Contador. Iako se u svijetu biciklizma često biciklisti drže pravila u kojem se nosilac žute majice u tehničkih problemima ne preloza, međutim Contador je prošao Schlecka nakon čega se odvojio u grupi sa Menchovim i Sanchezom. S obzirom da završnica ove etape nudi klasični spust niz serpentine, gledali smo jurnjavu u kojoj Schlack nije uspio nadoknaditi
zaostatak


Rezultati 15.etape:
1.Thomas Voeckler (Fra,BBOX) 4:44:51
2.Alessandro Ballano (Ita,BMC) + 1.20
3.Aitor Perez Arrieta (Špa,Servetto) +1.20
4.Lloyd Mondory (Fra,AG2R) +2.50
5.Luke Roberts (Aus,Milram) +2.50


Ukupni poredak:
1.Alberto Contador (Špa,Astana) 72:50:42
2.Andy Schleck (Lux,Saxo Bank) +o.08
3.Samuel Sanchez (Špa, Euskadi) +2.00
4.Denis Menchov (Rus,Rabobank) + 2.13
5.Jurgen van der Broecken (Bel, Omega-Lotto) +3.39

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.