Contador treći put kralj Toura
Andy Schleck i Alberto Contador čestitaju jedan drugom na ulazu u Pariz

Završen još jedan Tour de France

Contador treći put kralj Toura

Današnjom etapom dugom 102.5 kilometara od Longjumeaua do Pariza završeno je 97. izdanje najprestižnije biciklističke utrke na svijetu Tour de France koju je treći put uzastopno osvojio Alberto Contador.

Španski vozač iz redova Astane je trijumfovao sa 39 sekundi prednosti ispred mladog Andyja Schlecka iz Luksemburga, dok je na podijumu kao treći sa zaostatkom od dvije minute i jedne sekunde završio Rus Denis Menchov.

Contador je treći put u nizu najbolji, a odmah nakon slavlja je najavio da sljedeče godine dolazi po četvrti naslov. Više od njega naslova na Touru imaju samo Lance Armstrong, koji je prvak bio sedam puta, te Hinault, Anquetil, Indurain i Merckx, koji su prvaci bili po pet puta.

Današnju etapu je dobio Mark Cavendish s vremenom od 2 sata, 42 minute i 21 sekunde. Iza Britanca, kojem je ovo bila peta etapna pobjeda, ostali su Alessandro Petacchi iz Italije i Julian Dean iz Novog Zelanda, svi u vremenu pobjednika. Sjajni Tor Hushovd je završio na sedmoj poziciji.

Današnja etapa je kasnila osamnaest minuta zbog presvlačenja vozača Radioshacka. Naime, vozač ove američke momčadi Lance Armstrong je danas vozio svoju posljednju utrku na Touru, pa su njegove klupske kolege odlučile obući crne majice s brojem 28, koji simbolizira na 28 miliona ljudi oboljelih od raka u svijetu. Čelnici svjetske biciklističke organizacije su odlučili da vozači Radioshacka moraju skinuti majice i obući one koje inače nose.

Pored Alberta Contadora najviše razloga za slavlje danas je imao njegov konkurent Andy Schlack. Schlack je dobio bijelu majicu za najboljeg mladog vozača, a bio je među deset najboljih u svim ostalim kategorijama. Šarena majica za „kralja planina“ ide Anthonyju Charteauu, dok crvena ide Sylvainu Chavanelu. Zelena majica za najboljeg sprintera otišla je u ruke Alessandra Petacchija, dok je najbolja ekipa Radioshack.

Astana je tek šesta, ali imaju Contadora, dovoljno. Organizatori su se ove godine potrudili da se ne desi propust kao prošle godine kada su Contadoru svirali dansku himnu. Doping skandala nije bilo. Sljedeće godine nas očekuje nova borba Contadora i Schlecka, ali neće biti Armstronga, koji odlazi zauvijek.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.