Crnogorci brane zlato iz Malage

U Zagrebu danas počinje EP u vaterpolu

Crnogorci brane zlato iz Malage

Danas u Zagrebu počinje EP u vaterpolu. Naslov prvaka osvojen prije dvije godine u Malag brani reprezentacija Crne Gore, a kandidata da preuzmu titulu od crnogorskih Ajkula je nikad više.

Na prvenstvu učestvuje 12 reprezentacija podijeljenih u dvije grupe sa po šest reprezentacija, a najbolje četiri iz svake grupe izboriće plasman u četvrtfinale. Pored branitelja naslova Crnogoraca, najveći kandidati za medalje su domaćini Hrvati, svjetski prvaci Srbi, olimpijski prvaci Mađari i svjetski viceprvaci Španci. Ostale reprezentacije teško da se mogu uključiti u tu borbu.

Grupa A je na papiru mnogo jača od grupe B. Reprezentacija Hrvatske ima fantastičnu reprezentaciju, odličnog selektora i navijače iza sebe, pa ne treba previše isticati ko je prvi favorit grupe, a možda i prvenstva. Pored njih u grupi A su još Crna Gora, Španija, Italija, Rumunija i Turska. Grupu B čine Srbija, Mađarska, Rusija, Grčka, Njemačka i Makedonija.

Barakude i Ajkule u brobi za prvu poziciju

Ratko Rudić na raspolaganju ima najboljeg golmana svijeta Josipa Pavića, zatim dva od pet najboljih strijelaca Evrope u ovoj godini, Mihu Boškovića i Sandra Sukna, ponajboljeg centra svijeta Igora Hinića, te iskusne Samira Baraća, Paula Obradovića, Pavu Markovića i Nikšu Dobuda. Imaju možda i najbolje desno krilo svijeta u ovom trenutku Maru Jokovića. Na papiru izgledaju strašno, još to samo moraju potvrditi i u vodi.

Crna Gora u odbranu naslova kreće jača za iskusnog golmana Denisa Šefika, a stara garda Ivović, Radić, Jokić, Tičić, Mlađan i Nikola Janović, Gojković, Pasković, Šćepanović i Zloković ostala je na okupu. Nedostaje samo Uskoković, koji je završio karijeru. Španci kao srebrni iz Rima sa SP-a imaju dobre izglede za medalju, a te ambicije potvrđuju imena Perronea, Garcije, Moline i Vallesa. Italija sa sjanim golmanom Stefanom Tempestijem, te Gallom i Fellugom može u četvrtfinale, dok su Rumunija i Turska, realno, kandidati za ispadanje u prvom krugu.

Srbi i Mađari bez konkurencije

Svjetski prvak, Srbija, glavni je favorit za prvo mjesto u grupi B, te jedan od najvećih kandidata za naslov prvaka. Dejan Udovičić na raspolaganju ima zaista fantastičan tim. Vanja Udovičić, zatim najbolji vaterpolista svijeta prošle godine Filip Filipović, Soro, Aleksić, Pijetlović, Prlainović, Gocić, Nikić, Rađen i Mitrović, imena su od kojih zastaje dah.

Njihov najveći rival biće olimpijski prvaci Mađari. Mađare s klupe predvodi Denes Kemeny, čovjek koji je sa posljednja 22 velika takmičenja donio 20 medalja, a igračke klase poput Hegedusa, Kisa, Madarasa, Nagyja, Szecsija, Szivosa i braće Varga daju garanciju u odličan nastup Mađara. Nedostaju im povrijeđeni Kasas i Biros, ali i bez njih su među favoritima.

Grčka i Njemačka su za nijansu ispred Rusa u kombinacijama za četvrtfinale, dok je Makedonija na papiru najslabija reprezentacija grupe. U narednih 14 dana imaćemo priliku gledati odličan vaterpolo, a sve to, naravno, možete pratiti na portalu SportSport.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti