Dan za historiju: Hrvatski olimpijci srušili rekord!
FOTO: EPA

Uspješniji nego u Londonu

Dan za historiju: Hrvatski olimpijci srušili rekord!

Jučerašnji dan će zauvijek ostati upisan u historiju hrvatskog sporta. Nakon jedanaest dana na Olimpijskim igrama Hrvatska je osvojila sedam medalja i tako srušila rekord iz Londona prije četiri godine. 

"Super-utorak" za Hrvatsku je otvorila Sandra Perković. Nakon drame u kvalifikacijama Zagrepčanka je uspjela osvojiti svoje drugo olimpijsko zlato, a naslov je odbranila sa samo jednim ispravnim hicem bačenim u trećoj seriji. 

Radost Hrvatskoj donio je i Filip Hrgović. Ulaskom u polufinale Hrgović je osigurao najmanje bronzanu medalju, a to je ujedno bila prva bokserska olimpijska medalja za Hrvatsku od dobijanja samostalnosti. Najbolji rezultat za Hrvatsku na Olimpijskim igrama dosada je bilo četvrtfinale Stipe Drviša iz Atlante 1996. godine. 

Medalja nije izostala ni u jedrenju. Tonči Stipanović je u klasi Laser osvojio prvo olimpijsko srebro u historiji hrvatskog jedrenja, a još jedno odličje u jedrenju u Rio de Janeiru susjedima su donijeli Šime Fantela i Igor Marenić. Oni su u klasi 470 osigurali najmanje bronzu, a sa vodstvom od 27 bodova još uvijek su u borbi za zlato. 

Nešto ranije zlatom su se okitili Josip Glasnović (trap), braća Martin i Valent Sinković (dvojac na pariće), dok je srebro pripalo veslaču Damiru Martinu. Broj medalja će zasigurno biti veći budući da su vaterpolisti ušli u polufinale, rukometaše i košarkaše očekuju nastupi u četvrtfinalu. Medalje se očekuju još od Blanke Vlašić, Filipa Grgića, Stipe Žunića... 

Popis osvajača medalja s ljetnjih OI

Zlato - Sandra Perković - disk
Zlato - Martin i Valent Sinković - dvojac na pariće
Zlato - Josip Glasnović - trap
Srebro - Tonči Stipanović - klasa laser
Srebro - Damir Martin - samac
* Filip Hrgović - najmanje bronza
* Šime Fantela i Igor Marenić - najmanje bronza

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi