Danas se obilježava Olimpijski dan

Danas se obilježava Olimpijski dan

M. Skaka

Na današnji dan prije 105 godina na skupu na pariškoj Sorboni kreiran je moderni olimpijski pokret. Zadnjeg dana prvog Kongresa Olimpijskog komiteta koji je trajao 0d 16. do 23. juna 1894. godine donešen je zaključak o organizaciji prvih multinalcionalnih Olimpijskih igara koje su se i održale, dvije godine kasnije u Atini.

Ideju o organizicaiji modernih Olimpijskih igara predložio je francuski historičar Pierre de Coubertin. Coubertin je tražio razloge poraza Francuske u Francusko-Pruskom ratu, te došao do zaključka da francuski vojnici nisu bili dovoljno fizički spremni.

Nakon što je prisustvovao oživljenim Olimpijskim igrama u Atini 1890. (uz učešće samo grčkih sportista), Coubertin je shvatio da je i oživljavanje igara na planetarnom nivou potpuno moguće.

105 godina kasnije, Coubertinova ideja sasvim je zaživjela. 1896. godine na Olimpijskim igrama učestvovalo je manje od 250 sportista, četiri godine kasnije u St. Lousiu bilo ih je 650, a od tada rast je krenuo geometrijskom progresijom. 2008. godine Peking je ugostio nevjerovatnih 10.500 takmičara iz čak 204 države uz slogan "Jedan svijet, Jedan san". I zaista, Olimpijske igre ujedinile su svijet.

Povodom Olimpijskog dana, Siniša Kisić, Predsjednik OK BiH kazao je slijedeće:

"Moderni Olimpijski pokret rođen je 23. juna 1894. godine u Parizu. Na ovom skupu mladi Pierre de Coubertin zajedno sa svojim saradnicima oživjeli su Olimpijske igre i osnovali Međunarodni Olimpijski Komitet.

Danas ljudi širom svijeta 23 juna obilježavaju  Olimpijski dan. Ovo je dan koji ne predstavlja niti jedan nacionalni praznik niti nacionalni dan. Ne pripada ni jednoj zemlji ni individui. Ne obilježava ni jednu borbu ili pobjedu.

To je jednostavno dan kada slavimo san. San koji je počeo sa snom jednog mladog muškarca i žene koji su htjeli da pruže priliku svijetu ujedinjenja u miru i prijateljstvu.

To je dan za sve -  bez obzira na sposobnosti – to je prilika da se igra sport ili da se vježba. To je dan koji podsjeća na značenje Olimpijskih igara – da uvijek pokušamo dati sve od sebe, nije bitno da li pobjeđuješ ili gubiš – nego kako igraš igru. Svi su pobjednici kada se ophodimo prema ljudima sa poštovanjem i uvažavanjem. Pravi sportista je nešto što svi možemo postići,  iako svi ne možemo biti Olimpijci.

Vjerujem da će vam sport poboljšati kvalitete života. To će vam pomoći da budete u formi i da budete odlučni u donošenju svakodnevnih odluka.

Sretan Olimpijski dan!"

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.