Evropska država uvodi poseban zakon za transrodne sportiste: "Možemo napraviti ravnopravnost"

Žele da svim pruže priliku

Evropska država uvodi poseban zakon za transrodne sportiste: "Možemo napraviti ravnopravnost"

H. Zilić
Teme:

Transrodne osobe sve više su zastupljene u svijetu sporta, a Danska je odlučila da razmotri poseban zakon po ovom pitanju.

Danski olimpijski komitet razmatra opciju da transrodne osobe budu normalno uključene u trenažzne procese, iako su ovakve stvari bile na glasu posljednjih mjeseci, nakon što je Lia Thomas (22) početkom decembra pomela konkurenciju na plivačkom takmičenju američkih univerziteta.

Pojava ove 22-godišnjakinje izazvala je veliku pažnju s obzirom na to da se radi o muškarcu koji je prije nekoliko godina odlučio da postane žena.

Lia je dvije godine na univerzitetu Pennsylvania nastupala u muškoj konkurenciji, ali kako je promijenila spol, dobila je dozvolu da se takmiči i u ženskoj konkurenciji.

I to joj je donijelo velike rezultate. Apsolutno je dominirala u odnosu na ostale i porušila je gotovo sve rekorde koje je mogla na ovim takmičenjima.

Ovakve situacije u Danskoj bi mogle dobiti zeleno svijetlo bez obzira na dosta protivljenja.

"Ako vam dođe mu sportista na trening i kaže da želi postati djevojka, šta ćete uraditi? Odstraniti ga od ekipe? Zabranit mu treninge, takmičenja? Na neke prirodne stvari i ljudsko tijelo ne možemo toliko uticati, ali možemo napraviti ravnopravnost, da svim damo šansu da budu dio sportske porodice", naveli su iz danskog Olimpisjkog komiteta.

Top Komentari

Sanska_Prangija
Eto mnogima nam šanse.. Ne znam kakva su pravila u šahu?
1 0
Majan
Napraviti im posebnu kategoriju
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti