Das ist Valter 2

Downtown Sarajevo

Das ist Valter 2

T. Hebib

Nakon dvije uspješne biciklističke trke, 1st DH Offensive i Das ist Valter, NVO Horizont ove godine organizuje vrlo atraktivnu downtown trku pod nazivom DAS IST VALTER 2.

Sa početkom na Zmajevcu i ciljem kraj Vijećnice, niz stepeništa i mahale Vratnika, najstarijeg dijela grada, trkaju se biciklisti iz cijele regije za najbržeg biciklistu grada Sarajeva. Trka je zbog svoje specifične staze izuzetno atraktivna i ekstremna, te zbog toga privlači veliki broj takmičara i gledatelja. Atmosferu dodatno podgrijavaju Vratničani iz svojih avlija i ulaza...


Povodom ovog događaja razgovarali smo sa Arminom Karadžom, jednim od organizatora.

SS.ba: "Valter" organizujet drugi put. Da li ste zadovoljni odzivom vozača i koliko je učesnika iz BiH?

"NVO Horizont vec treću godinu za redom organizuje biciklističku trku, prvi put na Igmanu, pod nazivom 1st DH OFFENSIVE i dvije downtown trke Das Ist Valter i Valter 2 koja će se desiti 25.07.2010. godine u nedjelju, sa početkom u 10:00. Sve su trke međunarodnog karaktera i primjetan je sve veći broj učesnika iz regiona iz godine u godinu. Možemo reći da smo zadovoljni odzivom vozača, iako finalni broj takmičara nećemo znati do samog početka oficijelnog treninga. Očekujemo također veći broj domaćih učesnika i bolje plasmane".

SS.ba - Kakvo je stanje u našoj zemlji što se tiče ovog sporta tj. downhill biciklizma?

"Downhill kao najekstremnija biciklistička disciplina je u samom začetku na ovim prostorima, iako se mi  bavimo već par godina ovim sportom. Zbog specifičnosti ove discipline, kako zbog opasnosti tako i skuopocjene opreme, nalazimo se na začelju u regionu. Nadamo se da ćemo organizacijom ovakvih trka približiti ovaj sport našoj široj javnosti i na taj način podstaknuti dolazeće generacije da se počnu više baviti biciklizmom uopšte".

SS.ba - Imate li podršku vlade ili sličnih institucija?

"S obzirom na stanje u državi, i opšte nerazumijevanje za ovakve projekte, moram priznati da mi kao organizacija imamo punu podršku nekih institucija, od kojih bi izdvojio Opštinu Centar i Opštinu Stari grad, te načelnika te  opštine Ibrahima Hadžibajrića koji je ovaj projekat prepoznao i uvrstio ga u projekte bitne za promociju turizma i sporta kako opštine tako i grada. Naravno da očekujemo pomoć i drugih institucuja, kao što su Turistička zajednica, Ministarstvo kulture i sporta i svih ostalih koji prepoznaju kvalitet ovog projekta. Važno je  napomenuti da je lokalna zajednica ovaj projekat podržala u potpunosti, da su Vratničani publika vrijedna svakog  spomena i da je to jedini način kako se ispravno odnosi prema ovakvom događaju. Ovo je događaj od opšteg značaja, te očekujemo da se tako i tretira od relevantnih institucija".

SS.ba - Mislite li nastaviti s organizacijom "Valtera" i općenito kakvi su vam planovi u budućnosti?



"S obzirom da je recesija ostavila traga i u biciklističkoj industriji, iako je i dalje u ekspanziji, održivost ovakvih projekata je upitna ukoliko se ne pronađu sponzori za finansiranje. Ovako kompleksan događaj u ovakvom ambijentu je veoma skup i potrebno je tokom cijele godine planiranje, traženje sponzora, promoviranje događaja po regionu, te reklamna kampanja koja se intenzivira posljednji mjesec pred trku. Sve u svemu, vrlo zahtjevan projekat. Plan nam je ukoliko se uslovi budu stekli, napraviti tradicionalnu trku, napraviti stazu još zahtjevnijom i privući vozače svjetske klase na našu trku i u naš grad, te im postati obavezna destinacja tokom takmičarske sezone. Grad sa ovakvim preduslovima za brdski biciklizam apsolutno zaslužuje događaj ovog tipa".


Das Ist Valter 2 će se održati  u nedjelju 25.07.2010. godine.  Trka se odvija u tri etape: višesatni trening (od 09-13 sati), kvalifikacije i finalna trka (od 15-19 sati).  Staza će biti kao i prošle godine uz manje korekcije. Najbrže vrijeme koje je postavio prošlogodišnji prvak
Boštjan Wolf iz Slovenije iznosi 2 minute i 57 sekundi, a ko će biti brži ove godine saznat ćemo uskoro.  Očekuje se dolazak svih najboljih regionalnih timova i vozača što garantuje dobro takmičenje i zabavu.

Sve dodatne informacije za takmičare i posjetitelje, mogu se pronaći na web stranici: www.downtownsarajevo.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti