Debitovao u godini kada je Sarajevo bilo domaćin ZOI-a, a u Tokiju danas uzeo dvije medalje
FOTO: EPA

Nevjerovatna priča

Debitovao u godini kada je Sarajevo bilo domaćin ZOI-a, a u Tokiju danas uzeo dvije medalje

H. Zilić

Iz Tokija nam stiže nevjerovatna sportska priča.

Andrew Hoy iz Australije osovjio je dvije medalje u Tokiju u konjičkom sportu, a ništa ne bi bilo čudno da ovaj takmičar nema pune 62 godine!

Hoy je prvo uzeo srebro u ekipnom natjecanju u disicplini eventing (cross, dresura, preskakanje prepona), a zatim u istoj discilini je uzeo bronzanu medalju u pojedinačnoj konkurenciji.

Interesantno, pomenuti gospodin je debitovao na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. godine, a iste godine Sarajevo je bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara.

"Znam da se ovako nešto ne dešava često. Došao sam da uzmem medalju. Pa recite mi je li cilj biti peti, šesti, sedmi? Naravno, idete dok vam tijelo govori da možete. Pored svega imao sam fantastičnog konja, sjajan tim i mislim da smo zasluženo osvojili medalje", rekao je Hoy nakon rezultata koji će sigurno ući u sportske enciklopedije.

Hoy je drugi najstariji takmičar sa olimpijskom medaljom, obzriom da je 1920. godine na Igrama u Antwerpenu Oscar Swahn iz Švedske osvojio medalju u streljaštvu, a imao je u tom trenutku 72 godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi