Denijel Drače: Mostarski profesor koji je pobijedio Anatolija Karpova

Svjetski prvak poražen u Mostaru

Denijel Drače: Mostarski profesor koji je pobijedio Anatolija Karpova

Vječna je dilema da li je šah sport, ili 'samo' igra. 

Vjerojatno je istina da je šah pomalo i jedno i drugo, a sigurno je da je stariji od svih danas znanih sportova i igara pošto prvo spominjanje šaha datira još iz 6. stoljeća P.N.E. 

Pretpostavlja se da je nastao u Indiji a njegovo ime na sanskrt jeziku je 'čatarunga' što znači 'četverodijelni'. No, dosta o toj dalekoj povijesti, 1975. godina puno nam je bliža. Te je godine šah dobio od jednog najdugovječnijih svjetskih prvaka. Mladi Rus, Anatolij Karpov, tada 24-godišnjak ispunio je sve uvjete da postane prvi izazivač tadašnjem neprikosnovenom i kontroverznom Bobby Fischeru. No, Amerikanac je uoči tog velikog sraza Svjetskoj šahovskoj Federaciji FIDA-i postavio neke nemoguće zahtjeve i uvjete da je sve rezultiralo time da se na kraju titula dodijelila Karpovu bez borbe. Od 1975. pa do 1985. godine, sve dok ga jednako legendari Gari Kasparov nije svrgnuo s trona, Karpov je bio neprikosnoveni šampion. Ipak, 1993. godine nakon što su Kasparov i Nigel Short istupili iz FIDA-e, Karpov u meču za upražnjeni tron pobjeđuje Timmana, a na tronu ostaje sve do 1999. kada titulu gubi od Halifmana.

Sada, kada smo lijepo pročešljali povijest šaha, te još bolje velikog Anatolija Karpova i dalje ćemo ostati u 1975. godini, te se spustiti malo južnije, do Mostara. Te iste godine novopečeni svjetski prvak Anatolij Karpov boravio je u Jugoslaviji gdje je uglavnom po gradovima bivše države igrao simultanke (partije istovremeno s više protivnika) koje je uglavnom rješavao s ogromnim brojem pobjeda i tek pokojim remijem ili porazom. Došavši u Mostar u junu 1975. godine, ovjenčan slavom koju nosi naslov svjetskog prvaka, Karpova je čekala i organizirana simultanka u gradu na Neretvi gdje je šampion igrao na 25 šahovskih polja. No, vjerojatno će mu poslije svega, mostarska simultanka ostati kao jedna od onih gdje je naišao na najbolje protivnike. Od 25 polja, Karpov je pobjede ostvario na 'samo' 25. Pet mostarskih šahista su s prvakom izvukli remi, dok je kralja veliki Anatolij morao oboriti u partijama protiv Berislava Radića i Denijela Drače. Interesantno, Berislav Radić nikada se nije bavio šahom, a unucima može pričati o najvećem 'skalpu' koji je mogao skinuti u to vrijeme. No, posebno je bila impresivna pobjeda koju je poznati mostarski profesor matematike Denijel Drače ostvario protiv velikog prvaka. Nakon samo 34 poteza Anatolij Karpov našao se u neobranom grožđu te je morao stisnuti ruku i Denijelu, danas 67-godišnjaku u mirovini. Drače je inače pored bezbroj zanimanja i hobija koje je imao kroz život prije rata bio član ŠK Mostar, dok je i poslije bio aktivan u Hrvatskom šahovskom Klubu Zrinjski. 

Inače, valja reći da, u velikom broju knjiga i monografija o mostarskom sportu i uspjesima istog, ovaj veliki rezultat dvojice Mostaraca nije našao svoj prostor što je velika nepravda, jer malo ljudi na svijetu poznaje kakav je osjećaj dobiti svjetskog prvaka. Matirati ga. To je ekvivalentno tome da danas HŠK Zrinjski ili FK Velež, pobijede FC Bayern, Manchester City ili Real Madrid. Veliki poduhvat koji je zaslužio da ga se sjetimo čak i nakon predugih 46. godina. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi