Deset godina zatvora zbog dopinga

Austrijanci krenuli u žestoku borbu s dopingom

Deset godina zatvora zbog dopinga

Adnan Beganović
Teme:

Sportisti koji u Austriji budu uhvaćeni u korištenju dopinga mogli bi da budu optuženi za tešku prevaru i budu osuđeni na kaznu zatvora do 10 godina.

Ministar sporta Austrije Nobert Darabos i ministrica pravosuđa Claudia Bandion-Ortner objavili su jučer novi amandman, koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara.

Prema sadašnjim antidoping zakonima, posjedovanje i prodavanje zabranjenih supstanci već je krivično djelo, ali ne i korištenje tih supstanci.

"Nema više mjesta dopingu u austrijskom sportu", rekao je Darabos.

"Onaj ko se dopinguje, taj vara. Sportisti ne samo da dobivaju nezakonitu takmičarsku prednost, već zarađuju bonuse, novac od sponzora i nagrada", dodao je austrijski ministar.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.