Deset najpopularnijih sportova

Deset najpopularnijih sportova

10. Američki nogomet - oko 400 miliona fanova

S. Bošković

Sport. Jedna od rijetkih stvari koje muškarca mogu rastužiti i razveseliti u par minuta.Prije 2000 godina, prije nove ere sport se je počeo da razvija. Većinom su to bile igre zasnovane na snazi i izdržljivosti, često nasilni i smrtonosni.Kada se priča o popularnosti nekog sporta na svijetu, onda se koristi jedan od kriterija:1. Sport koji igra najviše ljudi2. Najgledaniji sport Danas donosimo pregled 10 najpopularnijih, po gledanosti, sportova na svijetu.

Čitava nacija u Americi je opsjednuta s ovim sportom, i ako njegova popularnost izvan SAD-a i Kanade je mizerna. Većina fanova dolazi, od 400 miliona njih, iz SAD-a i Kanade.

Ovaj sport je evoluirao iz ragbija, u kasnom periodu 19. vijeka. 

1920. godine uspostavljana je NFL (National Football League), te Arena Football League (AFL) i Canadian Football, saigračima koji prelazi iz jedne u drugu ligu, s vremena na vrijeme. 

Neki od najpoznatijih timova su : Dallas Cowboys, Pittsburgh Steelers i San Francisco 49er, dok su u novije vrijeme sve popularniji Seattle Seahawks, New England Patriots i Denver Broncos.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.