Deset najpopularnijih sportova

Deset najpopularnijih sportova

5. Odbojka - oko 900 miliona fanova

S. Bošković

Sport. Jedna od rijetkih stvari koje muškarca mogu rastužiti i razveseliti u par minuta.Prije 2000 godina, prije nove ere sport se je počeo da razvija. Većinom su to bile igre zasnovane na snazi i izdržljivosti, često nasilni i smrtonosni.Kada se priča o popularnosti nekog sporta na svijetu, onda se koristi jedan od kriterija:1. Sport koji igra najviše ljudi2. Najgledaniji sport Danas donosimo pregled 10 najpopularnijih, po gledanosti, sportova na svijetu.

Jednostavan sport koji se igra po čitavom svijetu, sve što je potrebno su mreža i lopta. Podloga na kojoj se igra može biti različita. Preko pijeska i trave, do parketa i betona, a sve je popularnija odbojka u blatu. 

Jednostavnost i fleksibilnost su odbojku učinile svjetski popularnom. Na Olimpijskim igrama se je dvoranska odbojka pojavila 1964. godine, dok njena varijacija, ona na pijesku, se je pojavila 1996. godine. 

Dok tradicionalna odbojka ima izjednačene reprezentacija, ona na pijesku je pod dominacijom Amerikanaca i Brazilaca, koje su osvojile 20 od 30 mogućih medalja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti