Dopingovanoj Ostapčuk oduzeta zlatna medalja

Valerie Adams odbranila zlato

Dopingovanoj Ostapčuk oduzeta zlatna medalja

A. Haznadarević

Bjeloruska atletičarka Nadežde Ostapčuk i dojučerašnja osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama u bacanju kugle, ostala je bez titule nakon što su se njeni antidopinški uzorci pokazali pozitivnim.

Naime, u oba dopinška testa Ostapčukove, pronađen je zabranjeni anabolički steroid metenolon, što je automatski značilo da su njeni fenomenalni uspjesi u Londonu rezultat prijevare.

Čak tri puta Bjeloruskinja je bacila kuglu preko 21 metar, no, s obzirom na diskvalifikaciju, službena pobjednica je pobjednica Olimpijade u Pekingu Novozelanđanka Valerie Adams, koja je tako uspjela odbraniti zlatnu medalju, te još jednom potvrditi primat u ovoj kategoriji, s obzirom na to da je i trostruka svjetska prvakinja za redom.

Eliminacijom prvoplasirane, srebrena medalja je pripala Ruskinji Jevgeniji Kolodko, dok je do bronzane medalje došla Kineskinja Gong Lijiao.

Ostapčuk je tako postala prva sportašica, kojoj je oduzeta već osvojena medalja na Olimpijskim igrama u Londonu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije