EI: Preko Bakua do Ria

Prilika za kvalifikacije

EI: Preko Bakua do Ria

U deset sportova na Evropskim igrama u Bakuu (stolni tenis, streljaštvo, triatlon, biciklizam, taekwondo, odbojka, odbojka na pijesku, boks, streličarstvo, judo) otvara se mogućnost kvalifikacije za Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine.

Direktne vize za OI vadit će se u stolnom tenisu, streljaštvu i triatlonu. Pobjednici u muškoj i ženskoj konkurenciji u stolnom tenisu, baš kao i pobjednici u muškom i ženskom triatlonu, te pobjednici u 15 olimpijskih disciplina u streljaštvu imat će priliku osigurati kvotu za Brazil.

U taekwondou, judu, biciklizmu, odbojci, odbojci na pijesku, te streličarstvu osim za medalje, sportaši će se boriti i za bodove na svjetskim ljestvicama.

Tako primjerice, zlato u taekwondou donosi 40 bodova, dok je na nedavnom SP-u u Čeljabinsku zlato donosilo 120 bodova. O šest direktnih olimpijskih plasmana na OI odlučit će liste od 31. 12. ove godine. Zlato u judu donosi 400 bodova, u odbojici 50 bodova, u odbojici na pijesku 160 bodova, a u biciklizmu od 10 do 50 bodova zavisno od discipline.

Boksači ne love direktan plasman, niti bodove, no prva tri mjesta u svakoj kategoriji u Bakuu osiguravaju plasman na svjetsko prvenstvo gdje će se loviti vize za Rio de Janeiro.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.