Ekstremni biciklistički spust u čileanskoj luci pod zaštitom UNESCO-a

Red Bull Valparaiso Cerro Abajo

Ekstremni biciklistički spust u čileanskoj luci pod zaštitom UNESCO-a

E. Čaušević

U čileanskom gradu Valparaisu prije nekoliko dana je održano 17. izdanje jedne od najprestižnijih ekstremnih biciklističkih utrka - Red Bull Valparaiso Cerro Abajo. Pobjedu je nakon sedam godina odnio domaći takmičar: Pedro Ferreira je slavio s manje od pola sekunde prednosti.

Utrka Red Bull Valparaiso Cerro Abajo se vozi od 2003. godine, i predstavlja jedan od najvažnijih događaja u svijetu MTB biciklizma. Ovaj ekstremni biciklistički spust se tradicionalno odigrava u historijskom kvartu lučkog grada, koji je od 2003. godine dio Svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a.

Takmičari prelaze stazu dužine oko dva kilometra, vozeći i do 60 km/h niz strme i uske uličice, oštre krivine, dugačke stepenice i velike skakaonice, a na nekim mjestima čak prolaze kroz privatne kuće.

Pred oko 20.000 domaćih navijača raspoređenih duž staze, pobjedu je nakon sedam godina odnio jedan lokalni takmičar: Pedro Ferreira je kroz cilj prošao s vremenom od 02:50.084, ostvarivši svoj dječački san da pobijedi u ovoj utrci.

Drugo mjesto je zauzeo njegov zemljak Felipe Agurto sa svega 468 hiljadinki zakašnjenja, dok je Nijemac Johannes Fischbach (pobjednik 2016. godine) bio treći sa 0,711 sekundi lošijim vremenom.

„Jako sam sretan. Od djetinjstva sanjam da pobijedim u ovoj utrci i ponosan sam što sam uspio. Pobjeđivao sam na takmičenjima u inostranstvu, ali je osjećaj definitivno bolji u mojoj zemlji. Cijelo vrijeme sam osjećao podršku publike i čuo sam svoje ime tokom čitave utrke“, izjavio je Čileanac nakon pobjede.

U videu možete pogledati vrtoglavu pobjedničku vožnju, snimljenu kamerom na Ferreirinoj kacigi.

Pobjednik u prethodne dvije godine, Čeh Tomaš Slavik, bio je najbolji u kvalifikacijama, ali je nakon pada na prvom dijelu staze morao odustati od odbrane titule.

Slavik je prije utrke snimio promotivni video, u kojem čileanski enduro motociklista Benjamín Herrera na motoru juri da mu vrati kacigu s kamerom, pred sami start utrke. Herrera vozi uz stazu kojom se inače spuštaju biciklisti, izvodeći usput atraktivne trikove.

Bez obzira što je u videu dobio kacigu na vrijeme, Slaviku to u stvarnoj utrci nije pomoglo. Kamera koja je snimila pobjedničku vožnju na kraju je bila ona koja se nalazila na kacigi Pedra Ferreire.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi