Englezi i Velšani slavili u gostima
Leigh Halfpenny junak prvog kola

Počeo Kup šest nacija

Englezi i Velšani slavili u gostima

M. Maksimović

Proteklog vikenda je startalo još jedno izdanje prestižnog Kupa šest nacija. Branitelj naslova Englezi su u novu sezonu ušli bez svoje velike zvijezde i jednog od najboljih igrača svih vremena 32-godišnjeg Jonnya Wilkinsona koji je zaključio reprezentativnu karijeru.Sličnih problema i Irska koja je osvojila ovo takmičenje 2009.godine bez poraza (Grand Slam).

Njihova najveća zvijezda u istoriji Brian O'Driscoll je povrijeđen, operisao je rame i neće biti na raspolaganju svojim saigračima ove godine. Legendarni Velšanin Shane Williams je također rekao zbog reprezentaciji u svojoj 34 godini, a radi se o igraču sa sa najviše postignutih polaganja u istoriji velške reprezentacije.

U takvoj situaciji mnogi selekciju Francuske vide kao najvećeg favorita za osvajanje naslova. Francuzi su na startu imali najmanje posla, protivnik je bila Italija. Po jedno polaganju su imali
Vincent Clerc, Aurelien Rougerie, Julien Malzieu i Wesley Fofana za slavlje Francuske 30:12.

Englezi su uspješno odradili teško gostovanje na Murrayfieldu u Edinburghu. Škoti se u posljednjih godinu dvije dana traže, pa su Englezi iskoristili svoju priliku. Škoti su na poluvremenu vodili 6:3, u nastavku su Englezi polaganjem Charliea Hodgsona napravili preokret, a pobjedu je potvrdio Owen Farrell.

Najbolju utakmicu u prvom kolu su odigrali Irska i Wales. Domaćini su preko Jonathana Sextona i Roryja Besta osigurali vodstvo 10:5 na kraju prvog dijela. Gosti se nisu predavali niti kod vodstva Irske 13:8 i na kraju su uspjeli. Leigh Halfpenny je sa svoja tri poena u 80.minuti osigura pobjedu Walesa,Velšani su ovom pobjedom možda čak istakli kandidaturu za trofej koji čekaju od 2008.godine.


Rezultati prvo kolo:
Francuska  - Italija 30:12
Škotska - Engleska 6:13
Irska - Wales 21:23

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.