EYOF 2017. u Bosni i Hercegovini

EYOF 2017. u Bosni i Hercegovini

Adnan Beganović
Teme:

Gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo jedini su preostali kandidat za organizaciju zimskog evropskog olimpijskog festivala mladih 2017. godine (EYOWF), nakon što je jedini protukandidat turski grad Kayseri odustao od kandidature.

''Gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo postali su formalno jedini kandidat za EYOWF 2017. godine nakon što je gradonačelnik Kayserija na Generalnoj skupštini Evropskog olimpijskog komiteta u Sočiju rekao da njegov grad odustaje od kandidature, znajući da se na drugoj strani nalazi kandidat s olimpijskim iskustvom'', rekao je na današnjoj konferenciji za medije predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo.

Prezentacija kandidature bh. olimpijskih gradova bit će održana u decembru 2012. na Generalnoj skupštini Evropskog olimpijskog komiteta u Izraelu. Rađo smatra da je to dovoljno vremena da se u najboljem svjetlu predstavi bh. kandidat te da će tada zvanično biti potvrđeno da će EYOWF 2017. godine biti održan u BiH.

''Odustajanje Kayserija je velika pobjeda olimpijskog duha i sportskog naslijeđa Sarajeva i Istočnog Sarajeva'', naglasio je potpredsjednik OKBiH Siniša Kisić.

Prema izvještajima olimpijskih komiteta susjednih država koje su imale priliku organizirati olimpijadu mladih za sportiste do 18 godina, za uspješno organiziranje EYOWF-a potrebno je oko 12 miliona eura.

Potpredsjednik OKBiH Marijan Kvesić objasnio je da većinu troškova organiziranja EYOWF-a snosi država, ali da je moguće dio troškova finansirati putem evropskih fondova, različitih projekata te marketingom i medijskim pokroviteljstvom.

Organiziranjem EYOWF-a najviše bi profitirao zimski turizam u BiH. Sportska infrastruktura u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, te na olimpijskim planinama Bjelašnici, Igmanu i Jahorini morala bi biti obnovljena, što bi otvorilo mogućnosti za buduće kandidature ovih gradova za veće sportske manifestacije.

''Treći put smo aplicirali i konačno nam se isplatio trud. Domaćinstvo EYOWF-a predstavlja povratak sporta i turizma na ove prostore. Svjesni smo težine zadatka koji je pred nama'', rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Mirko Radovanović.

Sekretar Gradske uprave Grada Sarajeva Milorad Kojović kazao je da je kandidatura bh. gradova uživala veliku podršku olimpijskih komiteta Hrvatske, Srbije, Slovenije, ali i većine zemalja istočne Evrope.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti