FIG suspendovao Sjevernu Koreju

FIG suspendovao Sjevernu Koreju

Sjeverna Koreja neće moći nastupiti na svjetskom gimnastičkom prvenstvu od 16. do 24. oktobra u Rotterdamu zbog suspenzije njihovog saveza, prenose agencije.

Međunarodni gimnastičarski savez (FIG) je saopćio da je sjevernokorejski savez krivotvorio datum rođenja gimnastičarke Hong Su Jong, koja je također suspendirana.

Istraga je pokazala da je Sjevernokorejka nastupala na velikim takmičenjima s tri različita datuma rođenja.

Na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine i Svjetskom prvenstvu u Aarhusu 2006. godine pisalo je da je rođena 9. marta 1985. godine. Na Azijskim igrama u Dohi 2006. i Svjetskom prvenstvu u Stuttgartu 2007. rođena je godinu kasnije 9. marta 1986., dok je za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Rotterdamu rođena ''tek'' 9. marta 1989. godine. 

Ako je Hong Su Jong rođena 1989. godine, onda nije mogla nastupiti na OI u Atini, jer gimnastičarke moraju napuniti 16 godina kako bi nastupile Olimpijadi.

FIG je suspendirao Sjevernu Koreju i njihovu takmičarku na 30 dana iz svih međunarodnih takmičenja, i dodijelila petodnevni rok za žalbu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti