Francuska blizu Grand Slama
David Marty u prodoru

Irskoj ostaje teorija

Francuska blizu Grand Slama

M. Maksimović
Teme:

U posljednjem susretu četvrtog kola kupa ''Six Nations''Francuska je deklasirala Italiju 46:20 i nalazi se na korak do osvajanja Grand Slama, ukoliko u posljednjem kao domaćin dobije Englesku. Gledajući na trenutačnu formu, Englezi teško u posljednjm kolu mogu do pobjede na Stade de Francu, pa reprezentaciji Irske ostaju male šanse da odbrani naslov iz 2009.godine.

Duel između Francuske i Italije je bio rezultatski riješen vrlo brzo, Francuska je nakon tri polaganja otišla na nedostižnih 22:0. Po statistici David Marty je imao dva polaganja, Harinordoquy, Jauzion, Lapandry i Andreu po jedno, dok je Morgan Parra ukupno osvojio 16 poena.

Za sada na tabeli Francuska ima omjer 4-0, Irska je na 3-1, a u slučaju da Francuska zapne u posljednjem kolu na Engleskoj, Irci se mogu bodovno poravnati, pobjede li Škotsku. Tada bi smo imali dvije selekcije sa istim brojem bodova, a onda se gleda razlika u poenima. Francuska je
za sada na velikih +64, Irska tek na +14, što znaći da branitelji naslova mogu ponovo na tron, ako Engleska deklasira Francusku, a Irska uništi Škotsku.

Francuzi su posljednji put slavili 2007.godine kada su osvojili ovo takmičenje ispred upravo Irske sa kojom su bili bodovno poravnati. Obe selekcije su imale omjer 4-1, a razlika u poenima je bila vrlo mala. Francuzi su imali +69, Irci +65. Francuska je ukupno osam puta osvajala Grand Slam,posljednji put 2004.godine.

Six Nations, 4. kolo:
Francuska - Italija 46:20

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.