Francuska i Wales u polufinalu
Velšani su odigrali veliku utakmicu

Kraj za Englesku i Irsku

Francuska i Wales u polufinalu

M. Maksimović

Reprezentacije Francuske i Walesa prvi su polufinalisti Svjetskog prvenstva u ragbiju, koje se igra na Novom Zelandu.

To je epiolog današnjih mečeva četvrtfinala u kojima je Francuska nadigrala ljutog rivala Englesku 19:12, dok je Wales pomalo iznenađujuće savladao Irsku 22:10.

Prije četiri godine je Engleska na Stade de France odigrala veliku utakmicu, pobjedivši upravo Francusku 14:9, a od tada do danas su Englezi dobili posljednja tri od četiri meča koja su igrana u okviru Kupa 6 Nacija. Posebno ubjedljivi su Englezi bili 2008. i 2009.godine.

Ove godine su također slavili rezultatom 17:9. I prije današnjeg susreta, Engleska je bila blagi favorit, ali je totalno podbacila. Francuzi su krenuli silovito, Dimitri Yachvili je dva puta poentirao za 6:0, a onda je u 22.minuti pala odbrana Engleske, Vincent Clerc je ostvario esej (polaganje) za 11:0.

Dimitri Yachvili nije iskoristio pretvaranje, ali bez obzira na to Francuska je imala veliku prednost koju je uspijela čak i povečati. Nakon polaganja Maximea Médarda, Francuska je vodila 16:0. Tu prednost Francuzi su znali sačuvati, pa Engleskoj u nastavku nisu pomogla polaganja Bena Fodena i Marka Cueta.

Selekcija Walesa je ponovo u polufinalu Svjetskog kupa nakon 1987.godine kada je poražena od Novog Zelanda. 24 godine kasnije, Wales je ponovo među četiri i to nakon Svjetskog kupa 2007.godine kada nije prošao prvi krug. Baš kao i Francuzi, i Wales je odigrao svoju najbolju utakmicu na Svjetskom kupu.

Krenulo je od esaja Shanea Williamsa, Rhys Priestland je bio precizan u pretvaranju za 7:0. Ronan O'Gara je smanjio na 7:3, ali je do poluvremena Wales vodio 10:3 zahvaljujući Leighu Halfpennyju. Irce je u život vratio Keith Earls pa je na početku drugog dijela utakmica bila početku. Međutim u nastavku sa dva eseja Mike Phillips i Jonathan Davies odvode Wales u polufinale.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.