Francuska jedina bez poraza
Ostala su još dva kola do kraja

Nakon tri kola prestižnog takmičenja

Francuska jedina bez poraza

M. Maksimović
Teme:

Od petka do nedelje, igral su se utakmice trećeg kola Kupa Šest nacija u ragbiju.Italija je iznenadila Škotsku, Irska je u gostima pobjedila Englesku, pa su jedini neporaženi Francuzi, koji su se neokrznuti vratili iz Cardiffa.

Derbi su igrali Engleska i Irska u Twickenhamu, a na kraju su se radovali gosti 20:16. Irci su bolje otvorili utakmicu, Tommy Bowe je imao polaganje već u 5.minuti, ali je Jonathan Sexton bio neprecizan u pretvaranju, pa su Irci krenuli sa 5:0. Jonny Wilkinson, najveća zvijezda Engleske, je imao velikih problema, tek je u 16.minuti poentirao iz penala za 3:5.

U nastavku utakmice upravo su Sexton i Wilkinson bili u glavnim ulogama, po jedna realizacija penala za 6:8, vodstvo Irske na poluvremenu. Drugi dio je ponudio daleko više uzbuđenja, a utakmica je prelomljena u samoj završnici. Kod rezultata 16:16, u 72.minuti,  Tommy Bowe svojim drugim polaganjem donosi pobjedu Irskoj, koju je potvrdio Ronan O'Gara uspješnim pretvaranjem. Engleska je prije ove utakmice bila daleko bliže ukupnoj pobjedi, a nakon utakmice ove dvije selekcije imaju omjer 2-1.

Francuzi su na Millennium odigrali vrhunsko prvo poluvrijeme u kojem su stvorili ogromnu prednost 20:0. Krenulo je od polaganja Alexisa Palissona, završilo se još jednim, Francoisa Trinh-Duca na kraju prvog dijela.Velšani su zaprijetili, stigli su na 13:20, a onda je Morgan Parra realizovao penal za nedostižnih 13:26.  Do kraja su Velšani preko Shanea Williamsa i Stephena Jonesa stigli do konačnih 20:26.

Za iznenađenje kola pobrinula se Italija, iako će bolji poznavatelji rabija reći da ni Škotska ove sezone nije nešto. Utakmica je svojim većim dijelom bila izjednačena, niti jedna selekcija nije uspjela stvoriti određenu prednost, a čovjek odluke je bio Pablo Canavosio koji je u 66.minuti položio za vodstvo Italije koje je zaokružio Mirco Bergamasco pretvaranjem za 16:12.

Rezultati 3.kola:
Engleska - Irska 16:20
Italija - Škotska 16:12
Wales - Francuska 20:26

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.