Francuzi prvi finalisti

Svjetsko prvenstvo u ragbiju

Francuzi prvi finalisti

Francuska je prvi finalista Svjetskog prvenstva u ragbiju nakon dramatične pobjede nad Velsom od 9:8.

Meč je odigran pred krcatim tribinama stadiona u Aucklandu, a susret je putem video bima gledalo i preko 40.000 navijača Velsa u Cardifu. Velšani su poveli sa 3:0, a na poluvremenu je bilo 6:3 za Francuze. Možda i presudan momenat je bilo isključenje Velšanina Mikea Phillipsa nakon starta nad Vincentom Clercom i odluka irskog sudije Alaina Rollanda će dugo biti analizirana.

Velsu je ovo nakon prvog SP 1987. kad su bili treći bilo drugo polufinale i opet nisu uspijeli. Francuska sa druge strane samo jednom nije igrala polufinale i to 1991. Ovo im je treće finale nakon što su 1987. izgubili od Novog Zelanda i 1999. od Australije. Bili su i treći 1995. i na dva prethodna šampionata četvrti što su sjajni rezultati, ali još uvijek čekaju prvi naslov.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.