Froome prvi na usponu Saint Martin

Jedna od težih etapa Toura

Froome prvi na usponu Saint Martin

Prošla je prva sedmica, slijedi ono najteže na Touru, slijede planine, teški usponi. Etapa duga 167 kilometara, išla je od Tarbesa do La Pierre - Saint Martina gdje je i bio cilj na usponu 1610 metara.

Etapa je poprilično zahtjevna s obzirom jer vozači nekih 150 kilometara voze po ravno, nakon čega slijedi neugodni uspon. I kada je bio najteže, Chris Froome je bio najbolji, ostavivši iza sebe i Nibalija i Contadora. Alejandro Valverde je pokušavao nešto napraviti u ranoj fazi, ali je i on morao danas odustati. Richie Porte i Nairo Quintana su se također trudili, ali je Froome ostavio prvog na 59 sekundi zaostatka, drugog na 64.

Najbolji Francuz na dan pada Bastile bio je Pierre Rolland na osmom mjestu. Froome nakon današnje etape ima skoro tri minute prednosti ispred vrlo dobrog Van Garderena, dok je Kolumbijac Quintana na tri minute i devet sekundi. S obzirom na današnji rasplet etape, mnogi su skloni tvrdnji kako je Froome danas došao korak bliže ukupnoj pobjedi.

Rezultati desete etape:
1. Christopher Froome (GBr, Team Sky)    4:22:07     
2. Richie Porte (Aus, Team Sky)    + 0:59     
3. Nairo Quintana (Col, Movistar Team) + 1:04     
4. Robert Gesink (Hol, Team LottoNL-Jumbo)  + 1:33     
5. Alejandro Valverde (Spa, Movistar Team) + 2:01     
6. Geraint Thomas (GBr, Team Sky) + 2:01          
7. Adam Yates (GBr, Orica GreenEdge) + 2:04     
8. Pierre Rolland (Fra, Team Europcar)          
9. Tony Gallopin (Fra, Lotto Soudal + 2:22     
10.Tejay Van Garderen (USA, BMC Racing Team) + 2:30

Ukupni poredak:
1. Christopher Froome (GBr, Team Sky) 35:56:09     
2. Tejay Van Garderen (USA, BMC Racing Team) + 2:52     
3. Nairo Quintana (Col) Movistar Team) + 3:09     
4. Alejandro Valverde (Spa, Movistar Team) + 4:01     
5. Geraint Thomas (GBr, Team Sky) + 4:03

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti