Gasparottu pobjeda na utrci Amstel Gold Race

Talijan slavio u samoj završnici

Gasparottu pobjeda na utrci Amstel Gold Race

M. Maksimović

Talijan Enrico Gasparotto (Astana) pobjednik je 46. izdanja jednodnevne biciklističke utrke "Amstel Gold Race", koja se boduje za "WorldTour", vožene u dužini od 256.5 kilometara cestama u okolini holandskog Valkenburga.

Talijan je slavio u super uzbudljivoj završnici u od 6:32:35 sati ispred Belgijanca Jellea Vanenderta (Lotto-Belisol) i Slovaka Petera Sagana (Liquigas) koji su prošli ciljem u istom vremenu.

U završnici utrke, Oscar Freire  (Katusha) je prvi krenuo u napad kako bi pomogao svom koelegi iz ekipe
Joaquinu Rodriguezu Oliveru, pa je to skupo platio. ponestalo je snage, pa su Enrico Gasparotto, Jelle Vanendert i Peter Sagan jednostavno prošli pored Španjolca koji je na kraju bio četvrti. Talijan Damiano Cunego (Lampre - ISD) je pao u završnici, dok je Thomas Voeckler (Team Europcar) završio ispred Philippea Gilberta (BMC Racing Team).

Upravo je Philippe Gilbert slavio na ovoj utrci dva puta zaredom u posljednje dvije godine. Prošle godine je nakon slavlja na ovoj utrci ostvario još dvije vezane pobjeda na utrkama
La Flèche Wallonne i Liège–Bastogne–Liège. Najuspješniji biciklista za sada na utrci "Amstel Gold Race''je Holanđanin Jan Raas sa pet ostvarenih pobjeda.

Rezultati:
1.Enrico Gasparotto (Ita,Pro Team Astana) 6:32:35  
2.Jelle Vanendert (Bel,Lotto Belisol Team)     
3.Peter Sagan (Svk,Liquigas-Cannondale) + 0:02  
4.Oscar Freire Gomez (Spa,Katusha Team)     
5.Thomas Voeckler (Fra,Team Europcar) ......  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.