Svijet sporta i dalje bruji o navodnoj prevari: Igrača optuženog za varanje detaljno skeniraju

Šah

Svijet sporta i dalje bruji o navodnoj prevari: Igrača optuženog za varanje detaljno skeniraju

Edmir Škorić

Devetnaestogodišnji šahist u usponu, Hans Niemann, nalazi se u centru skanadala koji se dogodio prije mjesec dana kada ga je svjetski prvak Magnus Carlsen optužio za varanje.

U utorak je stranica Chess.com napravila istragu kojom su utvrdili da je Niemann varao u više 100 online partija šaha. Samo dan nakon, pobijedio je petnaestogodišnjeg Christophera Yooa na američkom prvenstvu u šahu i poručio da je njegova pobjeda poruka svima koji su sumnjali.

"Mislim da ova partija govori sama za sebe i da je pokazala kakav sam šahist. Bez obzira na pritisak, igrat ću najbolje što mogu. To je sve što imam za reći jer je ovo bila predivna partija koju ne moram opisivati", rekao je Niemann za BBC.

Rekao je da je voljan da igra potpuno gol kako bi dokazao da nije varao, a sada se pojavio jedan potpuno neobičan snimak na kojem se vidi kako se tijelo mladog šahist ksenira prije nego je nastupio na US Chess Championshipu.

Osiguranje Šahovskog kluba Saint Louis posebnu je pažnju posvetilo potrazi za Hansom Niemannom, s kojim su bili vrlo temeljiti prilikom prolaska skenera (optičkog uređaja koji prepoznaje znakove ili slike) u potrazi za ilegalnim napravama na njegovom tijelu kojima bi mogao varati.

Na snimku možete vidjeti koliko se više pozornosti pridaje njemu nego ostalim takmičarima.

Prema izvješću Chess.coma koje je objavio Wall Street Journal, američki velemajstor "vjerovatno je primio ilegalnu pomoć u više od 100 online igara" od 2020. godine.

Međunarodna šahovska federacija (FIDE) najavila je otvaranje istrage, od strane panela od tri stručnjaka, o kontroverzi izazvanoj optužbama da Hans Niemann vara u svojim partijama.
Nakon stroge kontrole kojoj je Hans Niemann bio podvrgnut, dobio je 15-godišnjeg protivnika u prvom kolu .

Priča o velikoj šahovskoj prevari počela je nakon što je pobijedio Carlsena u 3. kolu Sinquefield Cupa. Upravo Carlsen je sve počeo, a radi se o jednom od najvećih šahovskih majstora.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi