Hitno preuzeti odgovornost za neuspjehe
U nekoga se mora uperiti prst srama. Još uvijek čekamo da neko preuzme odgovornost za katastrofalne rezultate na Olimpijadi ili barem da prokomentariše bh. sportsku sramotu

Hitne mjere za spas bh. sporta (3/3)

Hitno preuzeti odgovornost za neuspjehe

M. Skaka

U Londonu smo se obrukali. U Vankuveru također. Ništa bolje nismo prošli ni u Pekingu.

3. Hitno preuzeti odgovornost za neuspjehe
ili: Krivi smo mi, što smo ih pustili

Zadnja mjesta, predzadnja, možda peti odozada ako neko od drugih takmičara bude diskvalifikovan... To su rezultati na koje smo navikli i koje nam iz OK obećavaju i pred sam odlazak na Olimpijadu.

Poštovana gospodo, nismo zadovoljni zadnjim mjestima. Možda to grubo zvuči, ali zaista nismo. Mi želimo pobjednike! Ili barem one koji će izgoriti pokušavajući. Pomirljiv stav prema katastrofalnim rezultatima i krilatica "važno je učestovati" (pa makar i uz Wild Card) i u naše sportiste udahnuo je gubitnički duh. Oni tamo idu kao turisti da bi se družili sa turistima iz javnih medija ili naše delegacija. To me se mora prekinuti!

Neko mora pokazati da porazi nisu dovoljni i da ova nacija želi više od toga. Neko sportistima mora reći zašto, kako i zbog koga ne mogu da se odlijepe od dna. A prvenstveno, neko mora pokazati da je Bosni i Hercegovini stalo. Zato je javno preuzimanje odgovornosti jedini moralni potez za one kojima je dužnost i obaveza da stvore uslove za koji je i sami, već deset godina govore da ne postoje.

Ne možemo kriviti samo sportiste. Kakvi god da su, oni su najbolje i jedino što ova zemlja u ovom trenutku ima. Jednostavno, nema boljih koji bi ih zamijenili. Sekretarica, delegata, administrativaca, pisara, notara, podpredsjenika, predsjednika... teško je oteti se utisku da nema drugih koji bi ih zamijenili i u organizaciji bh. sporta bili bolji. Ili barem izgorili pokušavajući.


ČITAJTE I:
mjera 1 - Bolje vrabac u ruci nego golub na grani

mjera 2 - Štednja je mudrost trošenja

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.