Hosszu prvog dana osvojila dva zlata

Prvog dana Evropskog prvenstva

Hosszu prvog dana osvojila dva zlata

M. Maksimović

Prvog dana Evropskog prvenstva u plivanju u malim bazenima na raporedu je bilo devet finala.Domaći plivači i plivačice su ukupno osvojili šest medalja od čega su tri zlatne. Odmah do je Mađarska sa pet medalja, tri zlata.Po jedno zlato je otišlo u češku, Dansku, Poljsku.

Junakinja prvog dana je svakako Mađarica Katinka Hosszu sa dva zlata. Prvo je osvojila na 200 mješovito sa vremenom 2:05.78, ispred Britanke Hannah Miley i zemljakinje Zsuzsanna Jakabos.Drugo zlato je Hosszu izborila na 200 leptir sa 2:05.78.

 

Talijanke Pirozzi i Polieri su završile na drugom odnosno trećem mjestu. Mađarica je do sada imala samo jednu medalju u malim bazenima, broncu iz Beča 2004.godine na 400 mješovito.Daleko veće rezultate je napravila u velikom bazenu.Bila je svjetska prvakinja u Rimu 2009.godine, dok je u Evropi na zadnja dva prvenstva uzela šest medalja.

 

Treće zlato za Mađarsku je osigurao prvog dana neizostavni Laszlo Cseh. Cseh je najbolji bio na 200 mješovito sa 1:52.74.Francuz Stravius je vodio 100 metara ali se na kraju zadovoljio drugi mjestom.Treći je u ovoj utrci bio Izraelac Nevo. Za Cseha je ovo 20 medalja u kratkim bazenima u Evropi, 14 zlatna.

 

Do prvog zlata Francuska je stigla zahvaljujući Yannicku Agnelu koji je bio neuhvatljiv na 400 slobodno.Na 50 slobodni je najbrži bio Floren Manaudou sa 20.70.Morozov je bio kratak 19 stotinki, Bousquets 27.Treće zlato je ono štafete na 4x50 metara mješovito.Plivali su Stravius, Perez Dortona, Bousquets i Manaudou.Od početak do kraja su Francuzi vodili te se ostavili Ruse na skoro dvije sekunde zaostatka, a Čehe na tri.

 

Da jedna medalja završi u Poljskoj pobrinuo se Radoslaw Kawecki na 200 leđno. Poljak je sa 1:48.51 postavio rekord evropskih prvenstava.Čehinja Petra Chocova je bila najbolja na 50 prsno, dok je u posljednjoj utrci dana slavila ženska štafeta Danske na 4x50 slobodno. Ottesen Gray, Rasmussen, Levisen i Blume su ostvarile vrijeme 1:38.10.Finkinje su druge, Bjeloruskinje treće.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.