Hrvatska bolja od Španije

Hrvatska bolja od Španije

Odigrane su i preostale tri utakmice četvrtog kola EP-a u vaterpolu koje se igra u Zagrebu. Hrvatska, Italija i Njemačka su zasluženo i očekivano upisale nove pobjede, dok se Španija oprostila od takmičenja.

U derbiju grupe A Hrvatska je sa 8:6 bila bolja od Španije, tako da su se svjetski viceprvaci sa svim porazima dosada već oprostili od borbe za prolazak dalje. Hrvati su odigrali dobru utakmicu, a pobjednika je odlučila bolja igra Hrvata u situaciji kada su imali igrača više. Od devet puta, četiri puta su pogađali mrežu, dok Španci iz pet situacija nisu niti jednom.

Petar Musim i Samir Barać su kod Barakuda postigli po dva gola, Josip Pavić je skupio 7 odbrana, a Guillermo Molina i Xavier Garcia su kod Španaca pogodili također po dva gola. Hrvatskoj u nedjelju za prvo mjesto u grupi treba pobjeda od četiri gola razlike nad Italijom, dok je Španija najveće razočarenje turnira.

Italija je ostala jedina reprezentacija sa stopostotnim učinkom nakon četiri kola. Azzurri su četvrtu pobjedu upisali protiv Rumuna rezultatom 10:7.  Stefano Tempesti je sa 11 odbrana pokazao da je ponajbolji golman na svijetu, a Pietro Figlioli je zabio tri pogotka.

U okviru grupe B Njemačka je sa 6:5 bila bolja od Grčke i tako osigurala mjesto među šest najboljih reprezentacija Evrope, ali i mjesto na SP u Šangaju naredne godine. Politze je sa 3 gola predvodio Nijemce do pobjede. U posljednjem kolu Nijemci igraju protiv Srbije, a i slučaju poraza završiće kao treći u grupi i igraće četvrtfinale.

Poredak po grupama nakon četiri kola:
A: Italija 12, Crna Gora i Hrvatska 9, Rumunija 6, Španija i Turska 0.
B: Mađarska 10, Srbija i Njemačka 9, Grčka 4, Makedonija 3, Rusija 0.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.