Hrvatska direktno u polufinale

Hrvatska direktno u polufinale

S večerašnje tri utakmice kompletirano je posljednje kolo takmičenja po grupama na EP za vaterpoliste koje se igra u Zagrebu. Mađarska i Hrvatska su upisale pobjede i prošle u polufinale, dok je Crna Gora kiksala protiv Rumunije.

U derbiju kola Hrvatska je u okviru grupe A bila bolja do ovog kola neporažene Italije sa 9:6, te se tako direktno s prve pozicije plasirala u polufinale. Italija je nakon prve četvrtine vodila sa 3:2, na poluvremenu je bilo 4:4, da bi Barakude  treći period riješile u svoju korist rezultatom 4:1. U zadnjem periodu nije bilo golova i Hrvatska je upisala pobjedu.

Izabranici Ratka Rudića su tako, uz remi Crne Gore, uzeli prvo mjesto u grupi koje im donosi direktan plasman u polufinale gdje će igrati sa boljim iz duela Srbija-Crna Gora. Sandro Sukno je sa tri gola bio najefikasniji u pobjedi Hrvatske, a Maurizio Fellugo je kod Talijana dva puta bio strijelac.

Crna Gora je neočekivano remizirala protiv Rumunije (9:9), Zloković, Gojković i Mlađana Janović su zabili po dva puta, a Iosep tri puta kod Rumuna. U grupi B je Mađarska odigrala rutinski meč protiv Makedonaca i upisala pobjedu rezultatom 7:4 za prvo mjesto i direktan plasman u polufinale gdje ih čeka bolji iz meča Italija-Njemačka.

"Susret je bio potpuno izjednačen, sve do posljednje četvrtine. Tada smo mi odigrali odličnu odbranu, što nam je na kraju i donijelo pobjedu", rekao je nakon utakmice trostruki mađarski strijelac Denes Varga. Vukšanović je kod Makedonaca bio najbolji strijelac sa dva pogotka.

Poredak po grupama:
A: Hrvatska 12, Italija 12, Crna Gora 10, Rumunija 7, Španija 3, Turska 0.
B: Mađarska 13, Srbija 12, Njemačka 9, Grčka 4, Rusija i Makedonija 3.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.