Hrvatska maksimalno
Miho Bošković je konačno proradio

Roma 2009

Hrvatska maksimalno

Završen je prvi krug na SP za vaterpoliste u Rimu. Prvaci grupa su direktno ušli u četvrtfinale i imaće četiri dana odmora, dok drugoplasirani i trećeplasirani iz grupa igraju baraž za ulazak među osam najboljih. Nakon prvog kruga samo tri reprezentacije su bez poraza, to su Hrvatska, Španija i SAD.

Mađarska je upisala rutinsku pobjedu nad, vjerovatno, najlošijom ekipom SP. Južna Afrika je na prvenstvo došla tek da popuni mjesto koje pripada Africi, i to im je bio glavni zadatak. Konačnih 15:5 moglo je biti ubjedljivije, ali su Mađari čuvali snagu za utakmice koje dolaze. Denesz je sa 4 pogotka bio najbolji igrač Mađarske.

Ipak, pobjedu kojom su Mađari uzeli prvo mjesto u grupi i izbjegli baraž za četvrtfinale ostvarili su Kanađani protiv Njemačke. U utakmici dana sa najmanje postignutih golova Kanada je bila bolja od Njemačke sa 5:4, i tako osvojila drugo mjesto koje ih vodi prema Kini u baražu, a to znači vjerovatno i plasman u četvrtfinale, čime bi  Kanađani  napravili još jedan veliki rezultat nakon plasmana među osam najboljih na OI.

Hrvatska je upisala i treću pobjedu kojom idu direktno u četvrtfinale. Konačno je u redovima Hrvatske proradio i Miho Bošković koji je postigao 5 golova u pobjedi nad Kinom od 15:5.

U drugom meču ove grupe Crna Gora nije imala nikakvih problema da savlada Brazil rezultatom 19:5. Vođeni sjajnim dvojcem Nikolom i Mlađanom Janovićem, koji su postigli po 4 gola, Crna Gora je upisala pobjedu i uzela drugo mjesto koje ih u baražu vodi na Njemačku.

Španija je rutinski upisala i treću pobjedu nad Kazahstanom rezultatom 11:5, i osvojila prvo mjesto u grupi, čime je izbjegla baraž, te osigurala četiri dana odmora pred presudne mečeve za medalje.

Srbija i Australija su odigrale nerješeno 8:8, ali je Srbija osvojila drugo mjesto zbog bolje gol razlike, te tako izborili baraž protiv Italije, dok će Australija igrati protiv Rumunije.

SAD su napravile sjajan posao savladavši Rumuniju u direktnom obračunu za prvo mjesto u grupi. Amerikanci su bili bolji rezultatom 7:5, a prvo ime utakmice bio je Layne Beaubien sa 3 gola.

U direktnom duelu za treće mjesto u grupi sastale su se dvije momčadi koje nisu imale ni jednog boda. I dok se to za Makedoniju očekivalo, za domaću Italiju je to sigurno veliko razočarenje. Ipak, kad je bilo najpotrebnije Italijani su zaigrali na visokom nivou i upisali veliku pobjedu 12:5, pobjedu koja ih ostavlja unutra, barem još dva dana.

Rezultati:

Mađarska – Južna Afrika 15:5
Kanada – Njemačka 5:4
Hrvatska – Kina 15:5
Crna Gora – Brazil 19:5
Španija – Kazahstan 11:5
Srbija – Australija 8:8
SAD – Rumunija 7:5
Italija – Makedonija 12:5


Poredak:

Grupa A: Mađarska 5, Kanada 4, Njemačka 3, Južna Afrika 0.
Grupa B: Hrvatska 6, Crna Gora 4, Kina 2, Brazil 0.
Grupa C: Španija 6, Srbija 3, Australija 3, Kazahstan 0.
Grupa D: SAD 6, Rumunija 4, Italija 2, Makedonija 0.

Parovi baraža:

Kanada – Kina
Crna Gora – Njemačka
Srbija – Italija
Rumunija – Australija

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.