Hunt i Iffland osigurali titule, ovog vikenda završnica Red Bull Cliff Diving sezone

Na jugu Italije

Hunt i Iffland osigurali titule, ovog vikenda završnica Red Bull Cliff Diving sezone

E. Čaušević

Na takmičenju Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2021 u Apuliji, aktuelni šampioni su jednu stanicu prije kraja sezone odbranili titule. Već ovog vikenda na rasporedu je i završno takmičenje u Polignano a Mareu.

Takmičenje najboljih svjetskih cliff divera na jugu Italije, u Apuliji, proteklo je u znaku aktuelnih prvaka, Australke Rhiannan Iffland i Garyja Hunta, koji od ove godine nastupa za Francusku. Zahvaljujući pobjedama na pretposljednjoj stanici sezone, uspješno su odbranili šampionske titule.

Iffland je u Italiji upisala 12 uzastopnu pobjedu i ovjerila svoju petu titulu prvakinje u isto toliko sezona. Drugo i treće mjesto zauzele su Kanađanke Jessice Macaulay i Molly Carlson.

„Jako sam ponosna“, izjavila je Iffland nakon pobjede. „Stavila sam sebe samu pod dodatni pritisak, znajući da bih danas mogla osigurati titulu. S obzirom na loše vremenske uslove, nisam to trebala činiti, ali sada sam jako sretna. Mogu biti opuštena prije posljednjeg takmičenja sezone.“

U kategoriji muškaraca, Hunt je došao do 42. pobjede u karijeri i tako osigurao svoj deveti naslov prvaka u 12 sezona.

„Nakon prve stanice ove godine, znao sam da će biti vrlo teško. Svi su bili u zaista dobroj formi“, rekao je Hunt. „Ponosan sam jer sam se borio i držao kontinuitet cijelu sezonu. Nisam želio biti pod pritiskom još četiri dana, tako da sada uživam i bit ću spreman za dobar nastup narednih dana, uz manje stresa.“

Huntu su se na pobjedničkom postolju pridružili njegovi najbliži rivali ove sezone, Rumuni Constantin PopovPopovic i Catalin Preda, koji su zauzeli drugo i treće mjesto.

Situacija u ukupnom poretku identična je rezultatima iz Apulije. Jedno takmičenje prije kraja sezone, prednost Iffland i Hunta je nedostižna za njihove suparnike, tako da su već sada osigurali nove titule.

Svjetska cliff diving elita ostaje na jugu Italije, gdje predstojećeg vikenda u Polignano a Mareu slijedi posljednje ovogodišnje takmičenje na visini od 27 (muškarci) odnosno 21 metar (žene). Iako je odluka o titulama već pala, očekuje se zanimljivo takmičenje i neizvjesna borba za plasman među prvih četiri, koji donosi automatsku kvalifikaciju za sezonu 2022.

Finale takmičenja u Polignanu bit će prenošeno direktno na Red Bull TV i YouTube kanalu prvenstva, u nedjelju 26. septembra od 14 sati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi