Bosna i Hercegovina prvi put ima predstavnika na Evropskom prvenstvu u jedrenju

Ilija Božić na Kipru brani boje BiH

Bosna i Hercegovina prvi put ima predstavnika na Evropskom prvenstvu u jedrenju

O. Lekić

Bosna i Hercegovina nikada nije imala predstavnika na Evropskom prvenstvu u jedrenju, no to se sada promijenilo. Prvi koji će braniti bh. boje na ovom takmičenju je Ilija Božić.

Marina Limassol domaćin je Evropskog prvenstva 2023. FAREAST 28R. Svojevrsna je to prepretnica jer Kipar organizuje svoje prvo međunarodno takmičenje u jedrenju u specifičnoj klasi brodova.

Na prvenstvu su učestvovali timovi iz osam zemalja, njih 15. Predstavnika je imala i Bosna i Hercegovina. 

Jedriličari iz Švedske, Austrije, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Rumunije, Izraela i s Kipra takmiče se u uzbudljivoj seriji jedrenja tijekom pet dana. Svaki dan će se vidjeti tri intenzivne 40-minutne utrke, koje će kulminirati vrhuncem prvenstva u subotu, 25. novembra. 

Predstavnik Bosne i Hercegovine, Ilija Božić, nakon prvog dana takmičenja zauzeo je 14. mjesto. 

Rezultati nakon prvog dana takmičenja.

U finalnoj utrci sudjelovat će oko 150 sportaša, nakon čega će uslijediti dodjela nagrada.

"U marini Limassol neizmjerno smo ponosni što smo domaćini tako prestižnog događaja", rekla je direktorica poslovnog razvoja Freedom Finance Europe Olga Milko.

"Čast je održati Evropsko prvenstvo ove klase čamaca po prvi put na Kipru. Očekujemo da će ovo prvenstvo obilježiti nastanak izvanredne jedriličarske ostavštine za naš otok", dodala je. 

Dodatni entuzijazam za natjecanje su dva tima iz Freedom Finance Europe, naime Freedom Sailing 1 i Freedom Sailing 2, poznati po svojim stalnim uspjesima na nacionalnim jedriličarskim natjecanjima Cipra.

Ovo prvenstvo je drugi veliki međunarodni sportski događaj koji ove godine na Kipru dirigira Freedom Finance Europe. U maju je pružila potporu četvrtom i posljednjem kolu Svjetske šahovske federacije FIDE Women's Grand Prix održanom u Nikoziji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi