Irska ponovila 1948. godinu
Slavlje Iraca

Trijmfom Irske završen Kup Šest Nacija

Irska ponovila 1948. godinu

M. Maksimović
Teme:

Irci su dugo čekali, posljednji put su slavili 1985. godine, posljednji put su osvojili Grand Slam ''Kupa Šest Nacija'' davne 1948. godine. U subotu su Irci svoj drugi Grand Slam osvojili pobjedivši Wales
na Millenium Stadiumu 17:15

Irci su osvojili trofej  godina dana nakon što su uz dvije pobjede i tri poraza takmičenje završili na četvrtom mjestu. Branitelju naslova, Walesu je bila potrebna pobjeda od najmanje 13 razlike, ali su Irci željeli Grand Slam. Nakon prvog poluvremena domaćini su počeli nadati čudu, jer je Stephen Jones sa dva pretvaranja doveo Wales u vodstvo 6:0.

Međutim polagananjem (try) Brian O'Driscol u 44. minuti vraća u život, uz pretvaranje O'Gare za vodstvo Irske 6:7. Dvije minute kasnije novi šok za domaće navijače, Tommy Bowe je '' krivac'' za polaganje, O'Gara opet realizira pretvaranje za velikih 7:14.

Međutim tu nije kraj uzbuđenjima, Stephen Jones je pogodio u kratkom vremenu za 12:14.
Wales se u utakmicu vraća, Gavin Henson je pogodio za 15:14 u 75. minuti i to drop kickom, publika je bila nogama, iako ovakva pobjeda ništa nije značila domaćinima. Sada Irci moraju uzvratiti, O'Gara za poentirao iz drop kicka u 78.minuti. Posljednju priliku je imao Stephen Jones, ali nije realizovao pretvaranje bukvalno u posljednjim trenucima utakmice.

U utakmicama za prestiž, Engleska je bila bolja od Škotske 26:12, dok je Francuska u gostima deklasirala Italiju 8:50.

Tabela:
1.Irska 12
2.Engleska 6
3.Francuska 6
4.Wales 6
5.Škotska 2
6.Italija 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.