Istorija OI: Atina 2004.

U susret Londonu

Istorija OI: Atina 2004.

M. Maksimović

Ukupno je trebalo proći 108 godina, da bi se Igre vratile u Grčku, u Atinu.10.625 učesnika, 201 zemlja, 31 sport, 301 disciplina.Grci su sjajno pripremili Igre iako su mnogi sumnjali, kako će to sve na kraju izgledati.

Danas su mnogi skloni konstataciji kako je Grčka skupo platila upravo organizaciju tih Igara, odnosno da i danas plaća, međutim, realnija je opcija da je Grčka i prije Igara ušla u krizu.

Opet je među najvećim facama, ako ne i najveća bio jedan plivač. Nije Australac, jeste Amerikanac.Michael Phelps je osvojio osam medalja od čega šest zlatnih.Slavio je na 200 slobodno, 400 slobodno, 100 i 200 leptir, na 200 i 400 mješovito gdje je sa 4:08.26 srušio svjetski rekord.Plivao je u dvije štafete, na 4x200 slobodno, na 4x100 mješovito.U tu je srušen svjetski rekord.

Ian Thorpe je dva puta najbolji, Aaron Peirsol je treće osvojio u štafeti, a tu je bio i Japanac Kosuke Kitajima. Ukrajinka Yana Klochkova je također bila poput Phelpsa najbolja na 200 i 400 mješovito.Australkesu na 4x100 slobodno i 4x100 mješovito slavile sa svjetskim rekordima, koji je oborila i američka štafeta na 4x200 mješovito.

Igre ćemo pamtiti i po pothvatu marokanskog atletičara Hichama El Guerrouja, koji je bio zlatni na 1.500 i 5.000 metara. U istoriji je prije njega to uspjelo samo legendarnom Fincu Nurmiju.Kenenisa Bekele se okitio zlatom na 10.000 metara, Ezekiel Kemboi na 3000 steeple.

Četvrto zlato na Olimpijadi osvaja i sjajni Poljak Robert Korzeniowski, ovaj put na 50 kilometara. Gatlin, Crawford i Wariner su bili najbolji u sprinterskim disciplinama.Kelly Holmes je bio neuhvatljiva na 1500 i 800 metara.


I nisu samo bila zanimljiva takmičenja na Olimpijskom Stadionu.Bilo je uzbuđenja i van njega. Prvo je zlatni iz Sydneya, Konstantinos Kenteris pobjegao sa Ekatarinom Thanou doping kontroli i to na motoru.Nevjerovatan incident se dogodio na utrci maratona. Vanderlei de Lima je bio vodeći kada je iz gledališta izletio Cornelius Horan, irski propovjednik koji je zaustavio Brazilca.De Lima se izvukao, ali na cilj stigao kao treći.


Iako su u ekipi imali LeBron Jamesa, Odoma, Duncana, Wadea, Amerikanci su zamalo ostali bez medalje.U polufinalu su izgubili od Argentine, u borbi za broncu su savladali Litvu. Zlato je pripalo Argentini.Argentina je bila zlatna i u fudbalu predvođena Carlosom Tevezom.Do naslova je stigla bez primljenog gola.

Hrvatski rukometaši su ponovili Atlantu, ovaj put su zlato izborili preko Njemačke 26:24.U ženskoj konkurenciji Dankinje nastavljaju niz, tri od tri od Atlante do Atine.Birgit Fischer je u Atini stigla barem do jednog zlata, pa je postala prva sportašica sa šest zlata na šest različitih OI-a. Mađari su odbranili vaterpolsko zlato, dok su Brazilci i Kineskinje slavili na odbojkaškom turniru.

Nicolas Massu i Fernando Gonzalez igraju odlično, Massu je zlatni u singlu, obojica u paru, Gonzalez je brončani u singlu.Li Ting i Sun Tiantian su najbolje u igri parova.

SAD su ponovo na kraju bile najupješnije sa 102 osvojene medalje, dok je ugodno iznenadila Kina kao druga (63). Amerikanci su imali 35 zlata, samo tri više od Kineza.

Na Igrama u Atini boje BiH su branili: atletičari – Jasminka Guber, Jasmin Salihović, judaš – Amel Mekić, kajakaš – Emir Šarganović, plivač – Željko Panić, stonoteniser - Srđan Milićević, taekvandoista – Zoran Prerad,teniserka – Mervana Jugić – Salkić i strijelac – Nedžad Fazlija.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.