Istorija OI: Atlanta 1996.

U susret Londonu

Istorija OI: Atlanta 1996.

M. Maksimović

Mnogi su očekivali da će organizacija domaćinstva na 100.godišnjicu biti povjerenja Grčkoj, Atini, ali MOO se odlučio za grad Coca Cole, CNN-a, za Atlantu.Ameriknaci znaju napraviti spektakl, ali i znaju ''svušeriti''.Igre u Atlanti su bile negdje između.

Jer kako drugačije objasniti činjenicu da se već nakon dva-tri dana srušio kompletan informatički sistem. Samaranch je prijetio, tražio je da se takmičenja zaustave jedan dan, dok ljudi iz MOO-a ne preuzmu stvar u svoje ruke. Amerikanci su se izvukli. Ali to nije bilo sve. 27.jula, negdje oko ponoći  u Centennial Olympic Parku je eksplodirala bomba.Dvije osobe su poginule, bilo je 110 ranjenih.

Na Igrama u Atlanti prvi put su se pojavile sve članice MOO-a, njih 197 sa čak 10.318 učesnika.Igre je otvorio predsjednik Bill Clinton, olimpijski plamen je upalio Muhammad Ali. Domaćini su bili ubjedljivo najbolji sa 101 osvojenom medaljom, dok je recimo Rusija na drugom mjestu imala 63.

Čovjek koji je plijenio pojavom u Atlanti zvao se Michael Johnson. Prvi i jedini akademski obrazovani atletičar, za kojeg je sponzor, Nike izradio zlatne sprinterice. Posebne, jer je lijeva bila malo kraća od desne, lijevom stopalo je bilo kraće.Zbog njega je promijenjena i satnica atletskih takmičenja. Neposredno prije Igara, na američkim trialsima, srušio je 17 godina star svjetski rekord na 200 m, istrčavši 19,66 sekundi. U olimpijskom finalu bio je još briljantniji i pobijedio s nevjerojatnih 19.32.

Na 400 m došao je sa nizom od 54 uzastopne pobjede. Trijumfirao je uvjerljivo, s deset metara prednosti, što je najveća zabilježena razlika u istoriji igara. Sedam je godina bio nepobjediv na 400 metara, a 1999. postavio je svjetski rekord i u toj disciplini, s vremenom 43.18 sekundi.

Donovan Bailey je bio najbolji na 100 metara, baš kao i štafeta Kanade na 4x100 metara. Carl Lewis je slavio u skoku u dalj. Kod atletičarki su  Marie-José Pérec, Svetlana Masterkova i Gail Devers uzele po dva zlata, s tim da je Divers drugo izborila u štafeti.

Naim Süleymanoğlu se treći put vratio kući sa Igara noseći zlato oko vrata. Glavnu riječ kod plivača su vodili Alexander Popov,Danyon Loader, Denis Pankratov sa po dva zlata. Kod plivačica su to bile Penelope Heyns, Amy Van Dyken, te Irkinja Michelle Smith.

Smith je osvojila tri zlata i jednu broncu. Pobijedila je na 200 i 400 m mješovito te na 400 m slobodno, a treća je bila na 200m leptir. Van Dyken pobijedila je na 50 m slobodno i 100 m leptir, a još dva zlata osvojila je u štafetama.

Amerikanci su predstavili novi Dream Team koji je bio prejak za ostale.Litvanci su druge Igre zaredom brončani.Nigerija nam je  na fudbalskom turniru predstavila sjajnu selekciju koja je u polufinalu dobila Brazil 4:3, u finalu Argentinu 3:2.Rukometaši Hrvatske su u finalu bili bolji od 27:26, dok je Španija zlatna u vaterpolu.

Dankinje su zlatne u rukometu, zgodne Kubanke najbolje su odbojakišce, najbolje košarkašice naravno Amerikanke.

Kuba je osvojila četiri bokserka zlata, jedno je bilo rezervisano za Félixa Savóna u teškoj kategoriji. U super teškoj je najbolji bio Wladimir Klitschko.

Todd Woodbridge i Mark Woodforde su jedini neamerikanci osvajači zlata u Atlanti. Ostale zlatne medalje su podijelili Agassi, Davenport, Gigi Fernandez i Mary Joe Fernandez. Agassi je sa ovim zlatom kompletirao pet velikih turnira.

Ono što svakako vrijedi spomenuti jeste zanimljiv duel dva brata u osmini finala hrvačkog turnira. Sastali su se Elmadi Jabrailov koji je nastupao za Kazahstan i Lucman Jabrailov koji je branio boje Moldavije.Obojica su Čečeni, ali nisu željeli pod zastavu Rusije. Elmadi je slavio 10:8.

Jedno jedino zlato za Veliku Britaniju, što je bilo prosto nevjerovatno osvojili su veslači Matthew Pinsent i Steve Redgrave.

Na XXVI olimpijskim  igrama bosanskohercegovačke boje brane olimpijci : atletičari – Kada Delić i islam Đugum, judaš – Davor Vlaškovac, rvač – Fahrudin Hodžić, kajakaš – Samir Karabašić, plivači – Janko Gojković, Dijana Kvesić, stonoteniser – Faruk Hodžić, strijelac – Nedžad Fazlija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti