Istorija OI: Barcelona 1992.

U susret Londonu

Istorija OI: Barcelona 1992.

M. Maksimović

Domaćin XXV. olimpijskih igra bila je Španija, odnosno Barcelona. Mjesto na kojem je definitvno izbrisana ona crta između amaterizma i profesionalizma. U trenutka kada su u istoriju otišle zemlje poput Sovjetskog Saveza, Jugoslavije, Češke, jedne i druge Njemačke.

Tako se na Igrama po prvi put pojavlju BiH, Hrvatska, Slovenija, Litva, Latvija i Estonija. Neki nastupaju pod zastavom ZND-a, neki zbog sankcija pod zastavom MOO. Tu je i Južna Afrika.

Amerikanci nakon neuspjeha na dva posljednja velika takmičenja, u Barcelonu šalju Dream Team koji je to bio u pravom smislu riječi.Jordan, Byrd, Barkley, Ewing, Maloun, Drexler, Pippen, jednostavno najbolje što je u tom trenutku mogla ponuditi NBA liga.Zlato je ranije već bilo ''zakaparisano'', u osam utakmica pobjeđivali su u prosjeku od 43.8 poena po utakmice. Najbliža im je bila Hrvatska, u finalu -32. Dream Team iz Barcelone je ostao bez obzira na sve, onaj orginalni, pravi sa šest igrača i 23 osvojena naslova.

Bjelorus Vitaly Scherbo je nastupao za ZND. Osvojio je šest zlatnih medalja, od čega četiri u jednom danu. Po prvi put nakon 1964.godine na Igrama nastupa ujedinjena Njemačka.Upravo je u reprezentaciji Njemačke koja osvaja zlato u hokeju na travi zaigrao Andreas Keller. Keller je kompletirao porodični riznicu.

Linford Christie je zlatni na 100, Mike Marsh na 200, Gail Devers pobjeđuje u sjajnom finalu na 100 metara. Oscar De La Hoya je prigrabio zlato baš kao i Félix Savón.Španija je najbolja u fudbalu, ZND u rukometu, Brazil u rukometu. Dramatično je bilo finale u vaterpolu, Italija je u žestokom okršaju pobjedila Španiju 9:8.Alexander Popov  i Yevgeny Sadovyi su uzeli po dva pojedinačna zlata, Krisztina Egerszegi tri.

Teniski turnir je bio posebno zanimljiv. Jennifer Capriati i Marc Rosset su otišli do kraja, Becker i Stich zajedno u paru, Ivanišević je osvojio dvije bronce.Osmerac Kanade je pobjedio u najdramatičnijem finalu ikad na Igrama.Kanađani su za 30 centimetara pobjegli Rumunima.

Na ovim Igrama je je nastupilo 9356 sportista (2704 žena i 6652 muškaraca) braneći boje 169 zemalja. ZND je imao četiri medalje više od SAD, treća je bila Njemačka sa 82

Za nas su igre bile posebne jer smo prvi put nastupili samostalno. Deset takmičara se probilo do Barcelone. Po prvi put boje BiH su branili strijelac - Mirjana Horvat, atletičari – Mirsada Burić, Kada Delić, Dragan Mustapić, Zlatan Saračević, plivači – Janko Gojković, Anja Magetić, judista – Vlado Paradžik, kajakaš i kanuista – Aleksandar Đurić i dizač tegova – Mehmed Skender. Zastavu na otvaranju je nosio Zlatan saračević

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti